A magyar hatóságok embertelen bánásmódjára panaszkodnak a román teherszállítók

A magyar hatóságok visszaéléseire és embertelen bánásmódjára panaszkodnak a román közúti szállítókat tömörítő egyesületek, amelyek pénteken a nagylaki határállomáson egy kamion rakodóterében szerveztek sajtótájékoztatót.

A két szervezet petíciót mutatott be, melyet a magyar és román hatóságoknak is továbbítottak. A dokumentum szerint Románia 2007-es uniós tagsága óta a román kamionsofőrökkel embertelen módon bánnak a magyar hatóságok. Állításuk szerint e bánásmódnak tulajdoníthatóan egy litván sofőr öngyilkos lett a nagylaki határállomáson. A kamionjában akasztotta fel magát, mivel 4500 eurós bírságot szabtak ki rá – írja a Mediafax hírügynökség. A szállítók szerint a magyar hatóságok vadásznak rájuk, bizonyíték erre, hogy az esetek 40 százalékában a román sofőröket bírságolják meg. Azt állítják, amint túllépnek a határon azonnal büntetik őket, legtöbb esetben a pihenőidő be nem tartása miatt, vagy a megengedettnél nagyobb rakomány miatt. “Sok esetben azonban a pihenőidőt is épp miattuk nem tudjuk betartani, lassú az ügyintézés vagy pedig indokolatlanul lezárják a határátkelőt a kamionok előtt. Ezekben az esetekben a sofőr várakozik, a tachométer forog, így persze, hogy kifut az időből! ” – mondja egyik szervezet vezetője. Arra is panaszkodnak, hogy az ellenőrzések alatt hamis adatokat tüntetnek fel a dokumentumokban, hogy mindenképp bírságolni tudjanak.

Panaszaik szerint nem tudnak óvást emelni a bírságok ellen – melyek akár a húszezer eurót is elérhetik -, ugyanis amennyiben nem fizetik ki a büntetést, a hatóságok lefoglalják a kamionjukat.

Azt azonban elismerik, hogy a magyar hatóságok bírságolása nem etnikumfüggő, szerintük egyrészt a bevételeket akarják növelni, másrészt pedig a magyarországi szállítókat akarják előnyben részesíteni, hogy azok gyakorolhassanak ellenőrzést az európai szállítási útvonalak felett.

A román szállítási szervezetek az elmúlt években gyakran panaszkodtak a magyar hatóságokra, tavaly áprilisban tiltakozásképp 25 kamion zárta el a határátkelőt.