Helyi közélet

2015.08.26. 09:19

NAV: Változások a civil szervezetek bejelentkezésében

Miskolc - 2015. január 1-jétől a civil szervezetek (alapítványok, egyesületek) részére is biztosított az úgynevezett egyablakos bejelentkezési rendszer, így a közvetlenül a NAV-hoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettség megszűnt.

Miskolc - 2015. január 1-jétől a civil szervezetek (alapítványok, egyesületek) részére is biztosított az úgynevezett egyablakos bejelentkezési rendszer, így a közvetlenül a NAV-hoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettség megszűnt.A civil szervezetek adminisztrációs terhei így csökkennek, hiszen az adószám megállapítása iránti kérelmet a bíróságra nyújtják be. A bíróság elektronikusan közli a NAV-val az adószám megállapításához szükséges adatokat. Az így létrehozott és a bírósági nyilvántartásba automatikusan bejegyzett adószámról a bíróság nem hoz végzést, azokról a civil szervezet a bíróság internetes portáljáról értesül.

Amennyiben a bejegyzési kérelem elektronikus úton érkezik, úgy a bejegyző végzés jogerőre emelkedését követő öt napon belül a bíróság továbbítja a NAV-nak az adószám megállapítása iránti kérelmet. Amennyiben a kérelem papír alapon érkezik a bíróságra, akkor harminc nap az ügyintézési határidő.

A civil szervezetek a birosag.hu portálon részletes tájékoztatást találnak a 2015. január 1-től kezdeményezhető eljárásokról.

- dr. Körtvélyesi Zsuzsanna, Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóreferens, főosztályvezető -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában