A magyar és a világrekord is megdőlt Újszentmargitán

Megdöntötték a folyamatos magyar nóta és népdal éneklés magyar és világrekordját is a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán. Péntektől vasárnap estig a 480 résztvevő több mint 2500 dalt énekelt, összesen 3307 percen át – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Bertók Józsefné a rekordkísérlet főszervezője.

Az újszentmargitai énekesek produkciójukkal a Ménfőcsanakon májusban felállított 50 órás folyamatos éneklési rekordot döntötték meg. Az első dalnok pénteken délután kettőkor lépett színpadra, az utolsó pedig vasárnap, este kilenc óra után hét perccel hagyta abba az éneklést. Összesen 3307 percen, azaz valamivel több mint 55 órán át szólt a nóta.

A két és fél nap alatt 23 kórus és 52 szólista lépett fel. Volt, aki csak egyetlen dalt vállalt, de olyan is, aki egymaga két órán át énekelt megszakítás nélkül – mondta a Független Hírügynökségnek Bertók Józsefné. A 480 résztvevő három megye 19 településéről érkezett. A legfiatalabb énekes mindössze öt, a legidősebb pedig hetvenhét éves volt.

A rekord-kísérletet szigorú feltételek szerint bonyolították. Két dal között legfeljebb öt másodpercnyi szünetet tarthattak, és ugyanazt a dalt négy óránként csak egyszer énekelhették a dalosok. A maratoni éneklés ideje alatt több, mint 2500 magyar nóta és népdal csendül fel Újszentmargitán. A nótázók a rekord hitelesítése után bekerülnek a Guinness-rekordok könyvébe.