A Magyar Élelmiszerkönyv szabványrendszerének átalakítása.

Egyre inkább elvárás, hogy a csomagoláson megjelenő információk alapján meg tudjuk különböztetni a kínálatból azokat az élelmiszereket, amelyeknek magasabb a hozzáadott értékük, kevesebb adalékanyagból készülnek vagy adalékanyag mentesek vagy a hagyományos, kézműves technológiát alkalmazzák előállításuk során hallottuk Dr Kardeván Endre államtitkár előadásában a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott egyes tejtermékek sajtótájékoztatóján.

A különleges kézműves tejtermékek esetében a hagyományos technológiával, hagyományos eszközökkel, többnyire kézzel végzett, nem automatizált technikák alkalmazásával állítják elő a termékeket.

Ebben az irányelvben meghatározott termékek közül több is szerepel a Hagyományok-Ízek-Régiók  /HÍR/ gyűjteményben, mely meghatározza és összefoglalja hazánk hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeit.

Gyaraky Zoltán  főosztályvezető is  kiemelte, hogy a tejtermékek választéka és azok előállítási módja a Kárpát- medence termék kultúráját és hagyományait kell hogy őrizze.

A Magyar élelmiszerkönyv szabványrendszerének átalakítása során már elkészültek a mézekre, lekvárokra és szörpökre valamint az édesipari és  sütőipari termékekre valamint a fűszerpaprikára vonatkozó irányelvek is.

Érdemes a keleti régiók kisvállakozóinak   és élelmiszer előállítóinak is figyelemmel kísérni ezeket az irányelveket, mert ezt követően a gyártók alkalmazhatják a különleges termékekre vonatkozó megjelölést és ezáltal magasabb jövedelemhez juthatnak, mivel  a minisztérium is elsősorban a kis és középvállalkozások támogatását tarja  fontosnak ezeken a hátrányosabb helyzetű településeken..

 

                                                                                      Mácsai Erzsébet