A magyar burgonyát népszerűsítették Sajópüspökiben

A meghívott vendégek megismerhették a keszthelyi burgonyák fajtáit
A meghívott vendégek megismerhették a keszthelyi burgonyák fajtáit - © Fotó: Marosréti Ervin
Sajópüspöki – A szakemberek szerint a közkedvelt növényből is behozatalra szorul az ország, ezért fontos a hazai termék erősítése.

A határmenti településen fél évszázada foglalkoznak burgonya termesztéssel, harminc esztendeje pedig a keszthelyi fajtákat részesítik előnyben. Nem csak azért, mert magyar, hanem mert, termőképességében, biológiájában nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik – mondta el érdeklődésünkre Széplaky László, a Sajó-Agrár Zrt. elnök-igazgatója. – Megyei, sőt regionális szinten a krumplival kapcsolatban jól cseng Püspöki neve, ám a cég törekvése, hogy a jövőben tovább bővítse a piacát, akár az anyaországon belül, akár a Felvidéken. Ezért is tartották fontosnak azt a rendezvényt, ahol a kesztelyi nemesítésű burgonyafajtákat mutatták be a szakemberek.

– A Sajó-völgy mikroklímájában és talajtípusában alkalmas a burgonyatermesztésre – folytatta Széplaky László. – Természetesen jobb lenne egy kicsit lazább föld, ám a folyóhoz közel eső réti öntéstalajok kiválóak a burgonyának. A jövőben szeretnénk az értékesítési szegmenses javítani, új partnereket keresni. Ugyanakkor szerettük volna megismertetni a kereskedőkkel, feldolgozó üzemek képviselőivel, és a séfekkel is a magyar burgonya előnyeit.

Behozatalra szorulunk

Az eseményen dr. Polgár Zsolt, a Burgonyakutatási Központ igazgatója hozzátette: szükség van a magyar krumpli népszerűsítésére, mert – bármilyen furcsa is – de hazánk behozatalra szorul belőle. Magyarország nem önellátó, ezt a tendenciát szeretnék a jövőben megfordítani. A lehetőségek ugyanis adottak ahhoz, hogy önellátóak legyünk belőle, de ehhez versenyre kell szállni az importáruval.

ÉM-ME