A magyar átcímkézések miatt szigorítaná az élelmiszerjogi szabályokat az Európai Bizottság

A magyarországi átcímkézési botrányok hatására a közösségi élelmiszerjogi szabályok szigorítását fontolgatja az Európai Bizottság. A szigorúbb szankció bevezetését két magyar Európai Parlamenti képviselő javasolta.

A közelmúlt magyar átcímkézési botrányainak hatására az Európai Bizottság mérlegeli a közösségi jogszabályok módosítását. Így válaszolt csütörtökön Markos Kyprianou, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa arra a levélre, amelyet Herczog Edit és Hegyi Gyula szocialista EP-képviselők írtak neki még decemberben. A biztos válaszában kifejtette: az élelmiszerjogi szigorítások célja egyrészt az lenne, hogy javítsák a termékek nyomonkövethetőséget és pontosan meghatározzák azokat az információkat, amelyeket a szállítmányokról mindenképpen meg kell adni. Ezen kívül arra köteleznék az élelmiszeripari vállalkozókat, hogy a címkéken tüntessék fel a fagyasztás időpontját. Megtiltanák az újracsomagolást a hűtőházakban, és azt is, hogy az élelmiszerlánc bármely szakaszában megváltoztathassák a dátumot.

A biztos ugyanakkor hangsúlyozta: az uniós jogszabályok értelmében az élelmiszerek forgalombahozatalának felelőssége elsődlegesen az élelmiszeripari vállalkozókat, illetve a tagállamokat terheli. Ez utóbbiak kötelesek ellenőrizni, hogy az érintett cégek a termelés, feldolgozás és forgalmazás minden szakaszában eleget tesznek-e az élelmiszerjog követelményeinek, és ha szükséges, megsemmisítik-e a piacról kivont termékeket. A biztos szerint ha a tagállamok betartják a vonatkozó közösségi jogszabályokat, minimálisra csökkenthetik a visszaélések lehetőségét.

Herczog Edit és Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti képviselők azután fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy tavaly decemberben a magyar hatóságok megállapították: a M.E.G.A. Trade DIS Kft és a Mega-Food DIS Kft nagykereskedelmi vállalkozások más EU-tagállamokban beszerzett, lejárt szavatosságú és átcímkézett élelmiszereket forgalmaztak a magyar piacon.