A Magosz szerint ezer sebből vérzik az SPS-rendszer

Alkotmányellenesnek tartja az egységes mezőgazdasági támogatási rendszert a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, ezért az Alkotmánybírósághoz és a köztársasági elnökhöz fordul. Ezt Budai Gyula szövetségi igazgató jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján. A szervezet jövő héttől országos szembesítő kampányt indít minden megyében, ahol tájékoztatja a gazdákat a hétfőn a Parlamentben megszavazott törvény következményeiről.

A hétfői szavazáson a magyar vidék halálos ítéletét írták alá az MSZP-s, SZDSZ-es és MDF-es képviselők – fogalmazott Jakab István elnök. A MAGOSZ szerint az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer a külföldi bérlőknek kedvez, így a kormány a földtörvény módosítása nélkül gyakorlatilag kiárusítja a hazai magyar termőföldet. A MAGOSZ alkotmányellenesnek tartja, hogy egy bianko törvényt hozott az Országgyűlés, amely csak a fő irányokat határozza meg. Az SPS-rendszer bevezetéséhez ugyanis öt törvényt kell módosítani és további 15 miniszteri rendeletet kell hozni – mondta Jakab István.

Az elnök elmondta: az EU-hoz hazánkkal együtt csatlakozott országok közül csak Szlovéniában és Máltán vezették be az SPS-rendszert, ezek az országok azonban minden előírásnak megfeleltek és elhanyagolható a mezőgazdaságuk. A MAGOSZ elnöke szerint az Unió nem ajánlotta Magyarországnak ezt a lépést, 2013-tól ugyanis megint új támogatási rendszer lesz. Jakab István többször jelezte a Parlamentben, hogy Magyarországon rendezetlenek a birtokviszonyok és a bérleti rendszer.

Az új struktúra a jelenlegi rendszer helyett nem bizonyos termékek előállításához köti majd az uniós támogatások lehívását, hanem néhány kivételtől eltekintve földalapú lesz. Az SPS-t az Európai Unió (EU) az azóta megszűnt mezőgazdasági túltermelés ellen hozta létre és a rendszer lényege, hogy a föld után járó támogatást akkor is a bérlő kapja, ha lejár a szerződése és nem termelnek a földön.