A magasnyomású szivattyú működési elve

Akt.:
A magasnyomású szivattyú működési elve
A Monojet Kft. termékei között megtalálhatja a nagynyomású (vagy magas nyomású) háromdugattyús szivattyúkat, amelyet a CAT és Speck cégek gyártanak.

Ha szeretne többet megtudni a nagynyomású szivattyúk működési mechanizmusáról, arról, hogy milyen felhasználási területeket javasolnak a Monojet Kft. szakemberei, illetve, hogy ha nagynyomású szivattyút szeretne venni, mire kell pontosan figyelnie, jelen cikkből most megtudhatja.

A térfogat kiszorítás elvén működő dugattyús szivattyúk

A folyadék mozgatására energiát kell befektetni. Hogy miként közlünk energiát, aszerint két nagy csoportra lehet elosztani a szivattyúkat:

  • térfogat kiszorítás elvén működők;
  • áramlástechnika elvén működők

A térfogat kiszorítás elvén működő szivattyúk munkatere körülhatárolt, itt történik az energia közvetítése, vagyis a térfogat növekszik – a kiszorító elem vagy más néven dugattyú beszívja a folyadékot – és csökken – a folyadékot kiszorítja, így szállítja a folyadékot. A térfogatváltozás valamilyen kiszorító elem (dugattyú) segítségével történik. A munkatér és a kiszorító elem alakja sokféle lehet, ebből következik, hogy számos változatban gyártják eme szivattyúkat (például henger alakú a munkatér és a kiszorító elem is).

A dugattyús szivattyú működéséhez szükség van arra, hogy az áramlás folyamatosan szabályozva legyen. Ehhez szükség van kettő, az áramlást egyenirányító szelepre, ez a szívó és a nyomószelep. Szükség van továbbá a kiszorítóelem hajtóművére (ami igen gyakran forgattyús hajtómű), ami biztosítja a dugattyú folyamatos szívó és nyomó ütemét, sőt a CAT és Speck nagynyomású szivattyúinál csekély a pulzáció. A nyomás nagysága, amin dolgozik a dugattyús szivattyú, teljesen mindegy, hiszen a szállítás teljesítménye mindig ugyanaz marad, azaz a jelleggörbe egy függőleges egyenes. Erről bővebben a keringetőszivattyú emelőmagassága című cikkben bővebben olvashatnak.

A Monojet Kft. forgalmazta nagynyomású szivattyúkat kétféle módon lehet szállítani, illetve így is szállítják: szabad tengelyvéggel vagy pedig motorral. Ha a szivattyú szállítását motorral kérik, úgy a pontos elnevezés szivattyú-motor egység. Az aggregát kifejezés pedig akkor használatos, ha a szivattyú szállítását kompletten kérik: szivattyú-motor egység mellett egyéb kiegészítőkkel is felszerelik: pulzációcsillapító, manométer, biztonsági szelep. Az aggregátot csillapító padokkal látják el, vagyis alapkeretre szerelve szállítják.

Milyen kopó alkatrészei vannak?

  • Szelep, amivel a nyomást szabályozzuk
  • Tömítés
  • Dugattyúk: védelmükre érdemes szűrést alkalmazni az átáramlott közeg minőségének függvényében. Ha a dugattyú kopása fennáll, így nem képes a megfelelő térfogatot kiszorítani, azért csökken a szállítás teljesítménye.

Milyen területeken érdemes alkalmazni a CAT és Speck magasnyomású szivattyúit?

  • magas nyomású mosáshoz, pl.: élelmiszeriparban, autómosókban
  • párásító rendszerekhez
  • fordított ozmózishoz
  • forró vizes alkalmazásokhoz, pl.: kazánvízhez
  • víz hidraulikai alkalmazásokhoz

– PR cikk –

Címkék: ,