A madarakra is veszélyes a vihar

Szinte az összes itthoni madárfajra veszélyt jelent a szombat óta tartó hideg, esős és rendkívül szeles időjárás.

Egyrészt a madarak ilyen időben nehezen találnak táplálékot és félő, hogy a fiókák éhen pusztulnak vagy a szokatlan hideg miatt kihűlnek. Ugyancsak gondot jelent, hogy a nagy szél a fészkeket lesodorja még a legsűrűbb, bokros területekről is.


Több okból is veszélyt jelent az itthoni madarakra és fiókákra a szombat óta tartó hideg, esős és nagyon szeles időjárás – mondta a Független Hírügynökségnek Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársa. Gondot okoz egyrészt, hogy a rovarevő madarak ebben az időben nagyon nehezen találnak táplálékot, pedig a kicsiket etetni kell. Ráadásul sok fióka csupaszon, tollak nélkül jön világra, így napokig arra szorul, hogy szülei testükkel melegítsék. Az idősebb madarak viszont inkább az élelemszerzéssel törődnek. Most tehát a kis madarakat, de ha a rossz idő hosszabb ideig eltart, szüleiket is veszélyezteti, hogy éhen pusztulnak vagy pedig a hidegben kihűlnek.
Orbán Zoltán szerint ez leginkább az énekes madarakat, különösen pedig a fecskéket veszélyezteti. Már most kapnak híreket, hogy legyengült vagy elpusztult állatokat találnak.

Nem ez azonban az egyetlen probléma Orbán Zoltán szerint. A nagy szél és a sok eső ugyanis a nagyobb madarak nehéz fészkeit is megcibálja és előbb-utóbb leszakítja. Még akkor is, ha azok a legsűrűbb bokrosokban vannak. Ráadásul a szakemberek nem is nagyon tudnak a leszakított fészkek közelébe jutni, hiszen a talaj általában annyira felázott, hogy még terepjáróval sem tudnak rajta közlekedni.

Orbán Zoltán szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkorák a károk. Szerencsének nevezte a szerencsétlenségben, hogy a szélsőséges időjárás most érkezett, nem pedig két-három hét múlva, amikor sokkal több fióka kel ki a tojásokból.
– Független Hírügynökség –

Címkék: ,