Nagyvilág

2011.08.01. 15:23

Romániában nőhetnek a közalkalmazotti bérek, de csak 2012-ben

Bukarest (MTI) - Romániában 5 százalékkal nőhetnek a közalkalmazotti bérek, hiszen a költségvetés rendelkezik az ehhez szükséges bevétellel - jelentette ki Mihai Tanasescu, Románia Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) delegált képviselője hétfőn.

Bukarest (MTI) - Romániában 5 százalékkal nőhetnek a közalkalmazotti bérek, hiszen a költségvetés rendelkezik az ehhez szükséges bevétellel - jelentette ki Mihai Tanasescu, Románia Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) delegált képviselője hétfőn.

 

A szakember azt követően nyilatkozott, hogy a román médiában felröppent a hír, miszerint már októbertől 5 százalékkal nőnek a közalkalmazotti fizetések. Később a kormánykoalíciót alkotó pártok több vezetője és maga Emil Boc miniszterelnök is cáfolta, hogy már októbertől sor kerül a bérnövelésre.

Romániában azért került napirendre a béremelés kérdése, mert 2010 júniusában 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazottak jövedelmét. Ebből 15 százalékot visszaadott a kormány már január 1-jén, de még 10 százalék hiányzik ahhoz, hogy a bérek ismét elérjék a bércsökkentés előtti szintet.

Sever Voinescu, a román kabinet fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) szóvivője kijelentette, hogy az esetleges béremelés csak 2012. január 1-jétől lehetséges, azonban ez több tényezőtől függ. Így a gazdasági növekedés mértéke, a megszabott költségvetési hiánycél teljesítése, valamint a nemzetközi gazdasági helyzet alakulása mind közrejátszik majd a béremelésről szóló végleges döntés meghozatalában. Gheorghe Ialomitianu pénzügyminiszter szerint is még túl korai béremelésről beszélni.

Tanasescu azonban megerősítette, hogy az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank szakértőinek a román hatóságokkal folytatott megbeszélésein szóba került az esetleges béremelés. Jeffrey Franks, az IMF bukaresti küldöttségének vezetője hétfőn Bukarestben tartott sajtótájékoztatóján - amelyen a nemzetközi hitelezők két hetes romániai felülvizsgálati látogatásának következtetéseit mutatta be - kijelentette: van egy kevés többlet a költségvetésben, amit a kormány akarata szerint használhat fel. Franks azonban óvatosságra intette a kormányt, hangsúlyozva, hogy korai lenne béremelést ígérni, míg nem világos, hogyan alakul a román és a nemzetközi gazdasági helyzete.

Románia tavasszal kötött 3,5 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelszerződést az IMF-fel, amihez hozzáadódik még az Európai Bizottság 1,4 milliárd eurós és a Világbank 400 millió eurós kölcsöne. Ezt Románia csak váratlan válsághelyzetben használja fel. Traian Basescu román államfő a múlt héten kijelentette, hogy az idén Bukarestnek nem lesz szüksége egy euróra sem ebből a hitelszerződésből.

Románia szinte valamennyi kötelezettségét teljesítette a nemzetközi hitelezőkkel szemben a második negyedévben. Az idén a román kormány 1,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, a jövő évben pedig 3,7 százalékos GDP-bővülést remél. Az idei növekedés fő hajtóereje a kivitel és a rendkívül jónak ígérkező mezőgazdasági év.

A nemzetközi hitelezők szerint a román kormánynak az egészségügyi reform folytatására, az állami vállalatok veszteségeinek és adósságainak csökkentésére, valamint az állami beruházások támogatására kell összpontosítania a következő hónapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!