A luxusadóról és új fejlesztésekről is tárgyal ma a Fővárosi Közgyűlés

Nem csak a Budafoki, hanem a Fehérvári útig hosszabbítaná meg az 1-es villamos vonalát a főváros, az erről szóló előterjesztés csütörtökön kerül a Fővárosi Közgyűlés elé. A tervek szerint módosítják a luxusadóról szóló fővárosi rendeletet, az új változatban az elmúlt másfél év adatai alapján aktualizálják az értékövezeti rendszert.

A Fővárosi Közgyűlés még júniusban döntött arról, hogy uniós támogatásból felújítják az 1-es villamos meglévő pályáját, illetve meghosszabbítják a Soroksári úti végállomás és a Budafoki út között, valamint új járműveket is beszereznek. A 3-as villamos vonalát a ráckevei HÉV-ig vinnék. Az összesen 44 milliárd forintos beruházáshoz 33 milliárd uniós támogatást vár a főváros. Döntöttek júniusban arról is, hogy készüljön vizsgálat az 1-es villamos Budafoki úttól a Fehérvári útig történő meghosszabbításáról.

Két javaslat készült, ezek közül valószínűleg azt támogatják majd a képviselők, hogy az 1-es a Szerémi úton át a Fehérvári útig menjen. Becslések szerint a meghosszabbítás költsége 3,5 milliárd forint, amelyre szintén uniós pályázatot nyújtana be az önkormányzat. Az előkészítéshez 210 millió forint saját forrást kell biztosítani, erről kell csütörtökön a Fővárosi Közgyűlésnek döntenie. A főváros arra törekszik, hogy a két építési ütem folyamatos legyen, azaz a villamospálya építése ne álljon meg a Budafoki útnál, mert akkor olcsóbb lenne a kivitelezés.

A luxusadóról szóló törvény 2006. január 1-jén lépett hatályba. A 100 millió forintnál nagyobb értékű házakra, lakásokra vetik ki, az adó mértéke a 100 millió fölötti rész 0,5 százaléka. A törvénynek megfelelően a Fővárosi Közgyűlés döntött az értékövezetekről és az ott található ingatlanok átlagértékéről, Budapestet összesen 17 övezetre osztották. A jelenlegi módosítás az elmúlt másfél év adatai alapján aktualizálja az értékövezeti rendszert. A területek 24 százalékánál felfelé, 10 százalékánál lefelé változik a besorolás. A főváros az idén 493 luxusadóval érintett ingatlant tart nyilván, ebből származó bevétel várhatóan eléri a 150 millió forintot. A rendelet módosítása után körülbelül 50 millió forint többletbevétel várható.