Friss hírek

2008.11.07. 14:56

OÉT: ismét eredménytelenül zárultak a jövő évi bértátrgyalások

<p>Ismét eredménytelenül zárultak a tárgyalások az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a jövő évi minimálbérről és az országos bérajánlásról pénteken. A munkaadók változatlanul a jelenlegi szinten fagyasztanák be a béreket, és a minimálbért is a mostani 69 ezer forinton tartanák. A munkavállalói oldal viszont ragaszkodik a bruttó bérnövekedéshez, a kötelező legkisebb munkabér meghatározásához, a szakmunkás bérminimum intézményéhez, és a minimálbér emeléséhez.</p>

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a munkaadói és munkavállalói oldal képviselői csak egyvalamiben értettek egyet, mégpedig, hogy szeretnék fenntartani a foglalkoztatás biztonságát és a munkabékét.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára azt javasolta: az oldalak a korábbiaknál szélesebb sávban keressék a megoldást. Megerősítette, hogy a kormány a kialakult pénzügyi és gazdasági válságban vállalja a foglalkoztatás biztonságát. Hozzátette: a bérmegállapodás tekintetében akár olyan megoldást is elképzelhetőnek tartanak, hogy bizonyos ágazatokban csak késleltetve vezetnék be a kialkudott esetleges magasabb bért.

A MeH államtitkára közölte, hogy a kormány három dologban ajánl partnerséget: az 1.000 milliárd forintos piacélénkítő csomagban, a Munkaerőpiaci Alapból több 10 milliárd forint összegű foglalkoztatási támogatásban, és a részmunkaidős, illetve távmunka foglalkoztatás támogatásában.

Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, a munkaadói oldal képviseletében megismételte korábbi álláspontjukat, amely szerint a jelenlegi és a jövőre várható gazdasági helyzetben nem látnak lehetőséget megemelni a jelenleg 69 ezer forintos minimálbért és szerintük nincs mód a versenyszférában nullánál nagyobb bérajánlást tenni.

Emlékeztetett arra: a kormány jövőre 1 százalékos gazdasági visszaeséssel számolt, ami azt jelentheti, hogy lehetnek ágzatok ahol 10-15 százalékos recesszió, míg lehetnek olyanok, amelyekben akár 5-10 százalékos növekedés valósulhat meg. Ezért szerinte a tárgyalásoknak is differenciáltnak kellene lennie. A munkaadói oldal vállalja azt, hogy ha a féléves adatok pozitív elmozdulásra utalnak, készek újra tárgyalni a bérekről.

Pataki Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke úgy fogalmazott, hogy a munkavállalói oldal nem fogadja el a javaslatokat. Utalt arra, hogy a szakszervezetek a további tárgyalás elengedhetetlen feltételének azt tartják, hogy lássák a munkaadói oldal szándékát a kompromisszumra.

A bértárgyalást a jövő hét péntekén folytatják az OÉT-ben.

Az OÉT másik napirendi pontjában Bajnai Gordon tájékoztatta az oldalak képviselőit az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjainak 2009-2010-re vonatkozó akcióterveiről. Kifejtette, hogy a korábban bejelentett 800 milliárd forintos vállalkozásélénkító csomag belső átcsoportísításokkal elérheti az 1.000 milliárd forintot is. Ennek részleteiről a jövő héten tárgyal a kormány, amelyet megküldenek a szociális partnereknek is. Kiemelte, hogy a következő 1,5-2 évben az uniós források megnyílásával, és az állami beruházások élénkülésével az építőipar mintegy 1.800 milliárd forint értékű megbízáshoz juthat.

A munkavállalók felszólalói kifejtették, hogy partnerek a munkahely megőrzését, illetve új munkahelyek teremtését célzó támogatások arányának növekedésében. A munkáltatók képviselői azt kérték, hogy az uniós források kiutalásának eljárásrendjét gyorsítsák fel az illetékes hatóságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!