A londoni főpolgármester nem hajlandó brit földön nyaralni

A miniszterelnököt kritizálta a londoni főpolgármester, mondván: nem szerencsés, hogy Gordon Brown az unalmas angol partoknál tölti vakációját. A Daily Telegraph keddi számában írt cikkében Boris Johnson ugyanakkor elismerő szavakkal illette Tony Blair volt kormányfőt, aki egzotikus célpontokat szokott választani, ha nyaralni indul.

Boris Johnson cikkében azt is megemlítette, hogy ő maga ezen a nyáron valami napsütéses, és “annyira külföldi helyre utazik, amennyire csak lehet”. Egyben kijelentette: Cornwall, Norfolk vagy Skócia alkalmatlan a nyaralásra. “Azt mondom: vacak Skegness. Azt mondom: hülye Bognor” – írta a londoni polgármester a cikkben, utalva a britek által előszeretettel választott hazai célpontokra. “Én külföldön töltöm a vakációmat, és úgy vélem, abszurd, álszent és embertelen dolog lenne máshogy tenni” – fogalmazott.

A politikusok nyaralási szokásai egyébként egész évben témát adnak a brit lapoknak, amelyek éveken keresztül “potyázónak” nevezték Tony Blairt, amiért az akkor még miniszterelnök híres és gazdag barátai toszkánai, franciaországi és barbadosi birtokán töltötte hosszú vakációit.

A munkamániásként ismert Gordon Brown talán annál jobban nem is lehetne elődje ellentéte, mint amennyire a valóságban az: tavaly mindössze egy hétre utazott el Anglia déli tengerpartjára. Vakációját azonban pár óra után kénytelen volt megszakítani a száj- és körömfájás járvány miatt kialakult helyzet kezelése érdekében. A kormányfő idén is egyhetesre tervezi a nyaralást, ezúttal a szigetország keleti partjára szeretne utazni.

“És mindannyian tudjuk, mi fog történni. Egy négyórás vakáció alatt lerágja a körmeit, megbámulja a szakadó esőt, és végül valamilyen ‘válság’ visszakényszeríti a Downing Streetre” – írta Johnson, majd így folytatta: “A miniszterelnök egyszerűen kimerült, ki kell engednie a gőzt…” A konzervatív városatya ezért azt javasolta a kormányfőnek, utazzon pihenni valami meleg helyre, ahová elődjei – köztük Winston Churchill – is előszeretettel jártak, és így legalább folytatódna az idáig töretlen hagyomány.