Helyi közélet

2012.05.27. 09:32

Vendégkommentár: Pünkösdi jegyzet

<em>Mi keresztények Pünkösdkor a Szentlélek eljövetelét és kiáradását ünnepeljük. Jézus Krisztus megváltó kereszthalála után harmadnapra, Húsvétvasárnap hajnalára feltámadt a halálból és mintegy negyven napon keresztül megjelent apostolainak és tanítványainak. Megígérte nekik a Szentlelket, aki mennybemenetele után el is jött hozzánk. Pünkösdkor természetfeletti dolog történt: azok a tanítványok, akik addig féltek a világ elé lépni, egyszerre bátor hirdetői lettek a feltámadt Úrnak. És ami ennél talán még megdöbbentőbb, azoknak az apostoloknak, akik eddig nem értették miért történtek azok a dolgok Jézus Krisztussal, amik történtek, egyszerre „összeállt a kép”, megértették az összefüggéseket.</em>&nbsp;<strong>Lóczi Tamás jegyzete</strong>

Mi keresztények Pünkösdkor a Szentlélek eljövetelét és kiáradását ünnepeljük. Jézus Krisztus megváltó kereszthalála után harmadnapra, Húsvétvasárnap hajnalára feltámadt a halálból és mintegy negyven napon keresztül megjelent apostolainak és tanítványainak. Megígérte nekik a Szentlelket, aki mennybemenetele után el is jött hozzánk. Pünkösdkor természetfeletti dolog történt: azok a tanítványok, akik addig féltek a világ elé lépni, egyszerre bátor hirdetői lettek a feltámadt Úrnak. És ami ennél talán még megdöbbentőbb, azoknak az apostoloknak, akik eddig nem értették miért történtek azok a dolgok Jézus Krisztussal, amik történtek, egyszerre „összeállt a kép”, megértették az összefüggéseket. Lóczi Tamás jegyzete

Úgy gondolom hétköznapi életünket is alapvetően e két dolog nehezíti: a csüggedtség és az értelmetlenség. Amikor újra és újra csalódunk, amikor nem úgy alakulnak az események, ahogyan elképzeltük, sőt minden balul sül el, amibe csak belekezdünk, az ember könnyen elveszítheti reményét, hitét önmagában és a világban. Ezt a helyzetet csak nehezíti, amikor másokban is csalódnunk kell, akikre számítottunk, akikben bíztunk.

Életünk másik alapvető nehézsége az, amikor nem látjuk értelmét a dolgoknak. Nem értjük , miért kell ott és azok között lennünk ahol vagyunk, vagy nem érezzük hasznát életünknek, munkánknak, fáradalmainknak. Ilyenkor az ember – bár látszólag egészséges és mindene megvan – mégis egyre rosszabbul érzi magát a bőrében.

Pünkösd életünk e két legalapvetőbb nehézségére hozott gyógyulást. Ha Krisztus feltámadt a halálból, nincs elveszett ügy a világon. Ha a gonoszság felett úrrá lett a szeretet, nincs reménytelen helyzet, amelyből ne lenne kiút.

Pünkösd nem öngyógyítás. Nem arról szól, hogy különböző evilági pszichikumra ható praktikákkal elkábítjuk magunkat és megmagyarázzuk a megmagyarázhatatlant. Pünkösd tény. A Szentlélek nem valami guru erőátvitele, nem tablettákba vetett bizalom, nem képességink szuperré fejlesztése, hanem egy személy; az élő szentháromságos Isten. Pünkösd az élet, az erő Lelke, aki értelmet ad a mindennapjaimnak, aki miatt érdemes dolgozni és küzdeni, és aki a valóságos Jelenlét.

Áldott megújulást kívánok mindenkinek!

Lóczi Tamás

a Fráter György Katolikus Gimnázium igazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában