A LIGA Szakszervezetek jogszabálysértéssel vádolja a BKV vezetését

A LIGA Szakszervezetek jogszabályellenes, felelőtlen és cinikus akciónak ítélik, hogy a BKV Zrt. a szeptember 4-re tervezett sztrájk idején napilapokban toborzott, illetve nyugdíjas, alkalmi munkavállalókkal akarja helyettesíteni a demonsrálókat. A szakszervezet hétfői közleményében úgy fogalmaz, hogy a BKV ZRT. megszegi a Munka Törvénykönyvében foglalt együttműködési kötelezettséget.

A jogszabály ugyanis, értelmezésük szerint, a munkavállalók szervezetén kívül a munkáltatót is köti. “Ezzel szemben a BKV ZRt. vezetése folyamatosan szabotálja a csaknem két hónapja folyó tárgyalásokat, mely az Európai Unió és a magyar törvények által jogszabályokba foglalt munkaügyi kapcsolatok semmibe vételét jelenti” – áll a közleményben.

A szakszervezet továbbá egyetért a szakmában dolgozó munkavállalói szervezetekkel abban, hogy a sztrájktörők alkalmazása a nagyvárosi tömegközlekedésben felelőtlen, és az utasok biztonságára veszélyeket jelentő lépés, a társaságnál alkalmazott fokozatos, a szakmai tapasztalatokat szolgáló alkalmazáshoz vezető lépcsők önkényes áthágása.