A liberálisok szerint még finomítani kell az elvárt adónál az ellenbizonyítás módszerén

A Liberális Gazdasági Tanács támogatja az elvárt adót, de nem tartja megfelelő módszernek azt a nyilvánosságra került kérdőívet, amelyet kitöltve a vállalkozóknak bizonyítania kéne a veszteségességüket. Az ellenbizonyítás módszerét úgy kell finomítani, hogy az ne növelje a vállalkozások adminisztrációs terheit – részletezte Kóka János gazdasági miniszter a liberálisok álláspontját az ATV Pont 7 című műsorában.

Kóka János elmondta: a liberálisok támogatják az adózók körének bővítését, mivel ma túl kevesen és egyenként túl sok adót fizetnek. A vállalkozásoknak azonban -az Alkotmánybíróság korábbi döntésével összhangban- lehetőséget kell adni arra, hogy bizonyíthassák, ha jövedelmük nem éri el az elvárt szintet. Ezt úgy kell megoldani, hogy ne növelje a bürokráciát; a szabad demokraták elképzelhetőnek tartják, hogy egyszerűen egy nyilatkozat is elegendő, aminek valóságtartalmát az adóhatóság ellenőrizheti.
A liberálisok az adóbevételeket az elszámolható költségek körének szűkítésével és az ellenőrzés fokozásával növelnék – tette hozzá a miniszter.Sporthírek