A liberálisok Kókát és Fodort egyformán támogatják

A liberális szavazók többsége Kóka Jánost támogatja – a Medián szerint. A Szonda-Ipsos ugyanakkor Fodor Gábor magasabb támogatottságáról adott ki jelentést. A két politikus közül kerül ki a hétvégén az SZDSZ új elnöke.

A teljes népesség körében Fodor Gábort, míg a liberális szavazók körében Kóka Jánost tartják többen alkalmasnak a pártelnöki posztra – derül ki a Medián elemzéséből, amelyet a HVG számára készített. Fodor Gábort elsősorban a Fidesz szimpatizánsai látják alkalmasabbnak, míg a kormánypártiak körében minimális előnye van a gazdasági miniszternek.

A liberális választóközönség megosztott az SZDSZ elnöki posztjáért induló két jelölt párharca vonatkozásában, de megítélésük mérlege inkább Fodor Gábor felé billen – ez derül ki a Szonda-Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásából. Fodor Gábor a 100-as listán 66 pontot kapott szemben Kóka János 57 pontjával. Fodor Gábort többen látnák szívesen a szabad demokraták elnöki székében (46, illetve 38 százalék). Valamivel nagyobb azok aránya is, akik benne látják a 2010-es választáson való sikeres szereplés zálogát (41 százalék), bár erre Kókának is sokan adnak esélyt (37 százalék).