A leves mindig jó választás

A leves mindig jó választás
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az ünnepek alatt hajlamosabbak vagyunk többet enni a kelleténél. Íme két levesrecept az új évre a Nosalty szakácsainak jóvoltából.

Sárgarépaleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg sárgarépa
  • 6 dkg vaj
  • 1 ek cukor
  • 1 csapott ek finomliszt
  • 2 db leveskocka
  • 5 dl tej
  • kakukkfű ízlés szerint
  • 4 szelet kenyér a tálaláshoz

Elkészítés:

A sárgarépát meghámozzuk, egyik felét finomfogú reszelőn lereszeljük, a másik felét karikázzuk.

A vajon megpirítjuk a cukrot, majd a lereszelt sárgarépát.

Liszttel szórjuk, azt is megpirítjuk, majd felengedjük 1/2 liter vízzel és a tejjel.

Hozzáadjuk a leveskockát és a kakukkfüvet, a karikázott répát, megfőzzük.

Pirított barnakenyér kockákkal tálaljuk.

Halványító zelleres krémleves

Hozzávalók:

  • 700 g halványító zeller
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 1 ek vaj
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 600 ml zöldség alaplé
  • 100 ml főzőtejszín
  • 200 g krémsajt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • cayenne bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • 1 csipet cukor
  • 1 közepes db sárgarépa

Elkészítés:

A halványító zellerszárakat megtisztítjuk, mossuk, egy szárat és néhány zellerlevelet félreteszünk, a többit apró kockákra vágjuk. A hagymát meghántjuk, apró kockákra vágjuk.

A forró vajban a hagymát üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a halványító zellert, és további 1-2 percig dinszteljük.

Felöntjük a borral és 400 ml levessel. Lefedve, közepes hőfokon kb. 10-15 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük.

Ismét felfőzzük, hozzáadjuk a tejszínt. A végén hozzákeverjük a krémsajtot, és hagyjuk a levesben felolvadni.

Sóval, borssal, cayenne-i borssal, szerecsendióval, csipet cukorral ízesítjük.

A sárgarépát megtisztítjuk, és a félretett zellerszárral együtt apró kockákra vágjuk. 200 ml levesben kb. 10 perc alatt megfőzzük, leszűrjük.

A levest a zöldségkockákkal és kevés durvára vágott zellerlapival megszórva tálaljuk.








hirdetés




hirdet�s