A levendula ezer arca

Levendula
Levendula - © Fotó: Dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógy- és fűszernövényünk. Aki már beleszippantott a friss levendulavirág illatába, soha nem felejti. Milyen ételeket és italokat készítsünk belőle?

A levendula gyógyító erejét már a kolostori gyógyászat idején is ismerték. A modern gasztronómia is előszeretettel használja, hiszen aromás ízével még egy egyszerű fogást is megbolondíthatunk. A levendulás receptek kitűnő alapot adnak más, aromás vadfűszerek felhasználásához is, így e receptekben a levendula bármilyen, hazánkban vadon is előforduló vadfűszerrel (kakukkfű, cickafark stb.) helyettesíthető – olvasható a HáziPatika.com oldalán.

Levendulás cukor

Könnyen készíthetünk levendulás cukrot is: a frissen szedett virágokat cukorba tesszük (ez lehet gyümölcscukor, kristálycukor, porcukor, szőlőcukor is, kinek mi tetszik), és jól lezárjuk. Néhány hét múlva a cukor rózsaszínűvé válik, kisebb-nagyobb kristályokba áll össze – ezeket felhasználás előtt mozsárban könnyedén összetörhetjük. Minél tovább áll, annál finomabb. Felhasználhatjuk úgy, mint a levendulás mézet, de használhatjuk a konyhában süteményekhez, kekszekhez, gyümölcssalátákhoz.

Levendulás keksz

Hozzávalók: 32 dkg liszt, 25 dkg margarin, 8 dkg porcukor, reszelt citromhéj, egy fél sütőpor, 1 tojás, 1 evőkanál aszalt gyümölcs egészen apróra vágva (meggy, mazsola, áfonya stb.), 2 kiskanál szárított levendulavirág.

A hozzávalókat összekeverjük, folpackba csomagoljuk, éjjelre a hűtőbe tesszük. Reggel 3 rúddá gyúrjuk, 1 cm vastag szeleteket vágunk és világosra sütjük. Levendulás porcukorral meghintve jól záródó fémdobozban tároljuk. A megszokott, kedvelt kevert tésztás receptünket is feldobhatjuk levendulával: keverjünk a tésztához egy evőkanál szárított, morzsolt virágot, és így dolgozzunk tovább a tésztával.

Levendulás limonádé

A levendulás limonádé is könnyedén elkészíthető és kellemesen felüdít: ízlés szerint édesített vizet forralunk, friss levendulavirágot dobunk bele és pár percig lefedve állni hagyjuk (ekkor már nem forraljuk). Citrommal, bors­mentával, citromfűvel variálhatjuk. Behűtve kínáljuk.

Levendulás jégkocka

Előbbi mellé adhatunk levendulás jégkockát, ami nagyon dekoratív, különlegesen szép. A jégkocka úgy készül, hogy a tartóba apróra tépkedett virágokat teszünk, ráöntjük a vizet és így fagyasztjuk.

Levendulás narancsdzsem

A levendula nagyon jól illik a narancshoz, citromhoz, sárgabarackhoz. Igazán különleges dzsemeket készíthetünk ezekből a gyümölcsökből szárított levendulavirággal ízesítve.

A narancslekvárhoz: 1,5 kg narancsot és 2 citromot alaposan megmosunk, meghámozunk – vigyázva, hogy a fehér rész ne kerüljön bele –, apróra vágjuk, levüket kipréseljük, vagy a gyümölcsöket centrifugán átnyomjuk. A héjas léhez 2,5 dl vizet adunk, és éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kis lángon főzzük 1 órán keresztül, majd kb. 50 dkg cukrot és egy evőkanálnyi szárított levendulavirágot (a mennyiség tetszőleges, de vigyázzunk, a túl sok virágtól szappanízű és keserű lehet a lekvár) adunk hozzá, és lassú tűzön lekvársűrűségűre főzzük, vagy ha nincs időnk sokáig főzni, a dzsemfixszel elkevert cukorral felforraljuk. Kis üvegbe töltve szárazgőzbe tesszük. Két nap alatt átveszi a levendula ízét a lekvár, onnantól kezdve fogyasztható.

ÉM