Helyi közélet

2010.06.06. 12:41

Újabb korlátozások Észak-Magyarországon a vasúti közlekedésben

<p>Észak-Magyarországon újabb korlátozást vezettek be a vasúti közlekedésben. Vasárnap déltől az árvízhelyzet romlása miatt a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest között közlekedő kör IC vonatok további intézkedésig Miskolc-Tiszai pályaudvarig, illetve Nyíregyháza állomásig és visszaközlekednek. A Nyíregyháza-Miskolc viszonylatban az utasok az óránként közlekedő személyvonatokat használhatják.</p>

A Nyíregyháza és Miskolc között az utasokat az óránként induló személyvonatok viszik. Emiatt vasárnap egészen éjfélig valamennyi, a 80-as számú vonalon - Budapest-Miskolc-Nyíregyháza, Budapest-Miskolc-Hidasnémeti, Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest Nyugati pályaudvar, Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely és viszont viszonylatban - közlekedő szerelvények feláras hely- és pótjegy nélkül vehető igénybe.

Eközben Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között továbbra is vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, csak úgy, mint Szikszó és Forró-Encs állomások között a Miskolc-Hidasnémeti vonalon. A Miskolc-Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között továbbra sem tudnak közlekedni a vonatok. Itt a Borsod Volán menetrendszerinti járatait vehetik igénybe az utasok. Azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés bizonytalan.

A vasúti pálya még mindig le van zárva a Miskolc-Bánréve-Ózd vonalon, Putnok és Kazincbarcika között. Ezen a szakaszon is a Borsod Volán menetrend szerinti járatai viszik az utasokat, de a buszok közlekedése ugyancsak változhat az árvízhelyzet miatt. A menetrend szerinti Volán járatokon elfogadják a havi, félhavi illetve harminc napos bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat is.

A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon, Vámosgyörk és Újszász között még mindig pótlóbuszok járnak, Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók. Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Ipolyszög között az utasokat továbbra is vonatpótló buszok szállítják.

A Dunántúlon is korlátozásokat vezettek be korábban a Duna vízszintjének emelkedése miatt. A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között a megemelkedett Duna-vízszint miatt szombaton délelőtt 10 órakor lezárták a folyóhoz közelebbi vágányt. A másik vágányon pedig azóta is óránkénti 60 kilométer per órával haladhatnak a szerelvények. A vonatok így csak egy vágányon, váltakozó irányban és lassabban közlekedhetnek a két település között. Ez továbbra is átlagosan 20-30 perces késéseket okoz.

A korlátozások miatt valamennyi, a Budapest-Győr-Hegyeshalom és a hozzá csatlakozó Győr-Sopron, valamint a Győr-Szombathely viszonylatban közlekedő feláras vonat (InterCity, railjet) pót- és/vagy helyjegy nélkül vehető igénybe vasárnap. A hétvégére, előre megváltott hely- és pótjegyeket pedig az érvényessége utáni napon éjfélig bármely állomás személypénztárában vissza lehet váltani, kezelési költség felszámítása nélkül.

Budapest-Pécs vonalon, Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a szerelvények sebességét. Emiatt 5-10 percet késnek a vonatok. Ugyanez a helyzet a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon, Dombóvár-Dombóvár-alsó és Taszár-Kaposvár között. Itt 10-15 perces késések is lehetnek.

Szintén lassabban haladnak a vonatok a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon, Dombóvár-Dombóvár-alsó és Taszár-Kaposvár között. A szerelvények átlagosan 10-15 percet késnek. A Dombóvár-Bátaszék vonalon viszont csak Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedniük az utasoknak.

Szlovákia felé is van fennakadás a közlekedésben. A Szlovákia felé meghirdetett személyszállító vonatok, valamint vonatpótló autóbuszok közlekedtetése az árvízi helyzet miatt további intézkedésig továbbra is a következők szerint történik: Hidasnémeti felé Kassára közlekednek a vonatok, de Szikszó és Forró-Encs állomások között már pótlóbuszok szállítják az utasokat. Somoskőújfalu-Fülek (Filakovo, Szlovákia) között a kishatár forgalom szünetel - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a MÁVINFORM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában