A lengyelek háromnegyede hisz II. János Pál csodáiban, de nem a francia apáca csodás gyógyulásában

A lengyelek többsége hisz abban, hogy a lengyel pápa, a két éve elhunyt II. János Pál tett, sőt ma is tesz csodákat. Azt viszont a többség már nem hiszi, hogy egy francia apáca gyógyulását II. János Pál járta ki Istennél. II. János Pál boldoggá avatási procedúrája most zajlik a Vatikánban.

A legnagyobb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza (gazeta viborcsa) által végeztetett, és weboldalán kedden ismertetett közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a lengyel megkérdezetteknek csak 38 százaléka hiszi, hogy Marie Simon-Pierre francia apáca 2005 júniusában azért gyógyult meg hirtelen a Parkinson-kórból, mert az elhunyt pápától kért imádságban isteni közbenjárást. Ez az a bizonyos csodás tett, amelyet most a Vatikán II. János Pál boldoggá avatásával kapcsolatban vizsgál. A boldoggá avatás egyik feltétele az, hogy a jelölt halála után legalább egy csodát tegyen.

A lengyel megkérdezettek 44 százaléka úgy véli, hogy a francia apáca gyógyulása inkább lélektani alapon következett be. Vagyis azért, mert ő maga erősen hitt a pápai segítségben.
73 százalékuk hiszi, hogy II. János Pál tett, és továbbrra is tesz csodákat. 78 százalék gondolja, hogy a lengyelek őszintén tisztelik II. János Pált, és csak 17 százalék tartja úgy, hogy a lengyel pápa iránti tisztelet csupán társadalmilag elvárt színlelés.