A lengyel kormányfõ szerint elnyomják a Fehéroroszországban élõ lengyel kisebbséget

A lengyel kormányfõ szerint elnyomás sújtja a Fehéroroszországban élõ lengyel kisebbséget. Donald Tusk pénteki kijelentése az után hangzott el, hogy a belorusz hatóságok lecsaptak egy lengyel csoportra.

“A történtek igazolhatatlan és botrányos megnyilvánulásai a lengyel kisebbség és annak szervezetei elleni repressziónak. A lengyel-fehérorosz kapcsolatok, valamint a Fehéroroszország és az Európai Unió viszonya csak akkor lehet jobb, ha Fehéroroszország eleget tesz a nemzetközi követelményeknek, beleértve a lengyel és más kisebbségekkel való bánásmódot” – közölte a lengyel kormányfõ.

Szergej Martinov fehérorosz külügyminiszter pénteki varsói látogatásán tagadta, hogy Minszk megsérti a kisebbségek, így a lengyelek jogait. Azt állította, hogy a lengyel kisebbség két frakciója között van viszály. “A fehérorosz kormány nem akar közbeavatkozni. A két frakciónak kell egyezségre jutnia” – mondta a minszki külügyminiszter a lengyel kollegájával, Radoslaw Sikorskival tartott varsói sajtókonferenciáján.

Az AFP francia hírügynökség szerint a Nyugat által Európa utolsó diktátorának tartott, Alekszandr Lukasenko, fehérorosz államfõ a kormányát támogató egyik lengyel csoportot ismerte el a lengyel kisebbség egyetlen törvényes képviselõjének, miközben Varsó a másik csoport, a “Fehéroroszországi Lengyel Szövetség” mellett áll ki. Amikor hétfõn razziát tartott a minszki rendõrség ennek a csoportnak a központjában, hazahívták konzultációra a lengyel nagykövetet.

A PAP lengyel hírügynökség pénteken azt közölte, hogy a minszki rendõrség õrizetbe Mieczyslaw Jaskiewicz-et, a Varsó által támogatott frakció helyettes vezetõjét arra hivatkozva, hogy hamis a jogosítványa. Egy nappal az õrizetbe vétel elõtt Jaskiewicz részt vett a minszki hatóságok által törvénytelennek nevezett tüntetésen, amit a hétfõi razzia miatt tartottak meg.

A tízmilliós Fehéroroszországban nagyjából 40 ezer lengyel él.. A második világháború után ugyanis megváltoztatták a határokat nyugat felé, így lengyel tízezrei kerültek közvetlenül a szovjet állam területére.