A lelet utazik, nem a beteg

Bemutatták az Intézményközi Információs Rendszer (IKIR) első tapasztalatait. Az új rendszer 15 ezer orvos munkáját könnyíti meg.

Az egészségügyi mintaprojekt Magyarország három legelmaradottabb régiójában működik, és az egészségügyi információk áramlásást teszi lehetővé a projekthez már csatlakozott kórházak, járóbeteg-szakrendelők és háziorvosok között. Ez összesen 38 egészségügyi intézményt és a résztvevő háziorvosokat jelenti. A betegek számára az egyik legfontosabb előny, hogy kezelőorvosaik egyszerűen hozzáférhetnek az egészségügyi információikhoz, nem szükséges papíron továbbítani a vizsgálati anyagokat (például laboreredményeket és röntgenfelvételeket) a különböző egészségügyi szolgáltatók között a Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön.

A vizsgálati időpontot és egyéb szolgáltatásokat is lehet igényelni vagy módosítani az IKIR segítségével, ami értékes időt és telefonhívásokat takarít meg mind a betegeknek, mind az orvosoknak. Az IKIR-ben a betegek bejelentkezése az e-Magyarország Ügyfélkapu szolgáltatásán keresztül történik, annak hitelesítési technológiáját használva, ami az OEP TAJ viszontazonosítási szolgáltatásával együtt biztosítja a nagyfokú biztonságot és védelmet az illetéktelen hozzáféréssel szemben. A rendszer a szerződött intézmények közötti pénzügyi elszámolást és az egymás felé történő egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos adatszolgáltatást, értékeléseket is támogatja.

A projekt a Nemzeti Fejlesztési Terv részeként, az EU Regionális Fejlesztési Alapja által támogatott Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) keretében indult. Az három részből álló IKIR projektet 2006 februárjában nyerte el a BT, és a rendszer megvalósítása 2008 márciusában fejeződött be. A másik két szakasz a központi megoldáshoz szükséges infrastruktúra, illetve az egészségügyi intézményekben működő IKIR-hez kapcsolódó intézményi rendszerek megvalósítását célozza. A teljes rendszert felölelő három szakasz idén nyáron ért össze, és most folyik a teljes körű használatba vétel. Várható a három régióban elindult mintarendszer országos kiterjesztése is.
computerworld.hu

  • Magyarország internetes arca lefagyott
  • Elvis Presley-t azonosították az amszterdami repülőtéren
  • Elkelt a Vatera
  • Konzolról az utcára: GTbyCitroen
  • IT/Multimédia hírek
  •