Friss hírek

2009.11.25. 15:54

Januárban folytatják Seselj perét

<p>A hágai Jugoszlávia Törvényszék (ICTY) szerdán bejelentette, hogy januárban folytatják a Vojiszlav Seselj, háborús bûnökkel vádolt szerb politikus elleni pert. A volt Jugoszláviában elkövetett háborús bûnöket vizsgáló hágai ENSZ-törvényszék februárban határozatlan ideig elnapolta a tárgyalást arra hivatkozva, hogy nem tudják garantálni a tanúk biztonságát.</p>

A Jugoszlávia Törvényszék szerdai közlése szerint "új tények kerültek napvilágra, amelyeket meg kell vizsgálni", és a bírák úgy döntöttek, hogy január 12-én folytatják a Seselj elleni pert. A bíróság megfelelõ intézkedések meghozását rendelte el a tanúk védelmére, és közölték, hogy hét tanút a bíróság hív majd, hogy ne kerüljenek közvetlen kapcsolatba az ügyészekkel, vagy a védõkkel, így védve biztonságukat.

Vojiszlav Seselj az 1991 és 1993 között a horvátok és muzulmánok ellen Horvátországban, Boszniában és Vajdaságban elkövetett bûncselekmények miatt áll a bíróság elõtt. A per 2007 novemberében kezdõdött, de idén februárban határozatlan idõre elnapolták, miután Seselj, egy könyvében, "részletes információk tömegét" hozta nyilvánosságra három védett tanúról. A tanúk felfedése miatt júniusban 15 hónapig tartó börtönre ítélték Seseljt, aki Gon Kvon bíró akkor nyilatkozata szerint szándékosan fedte fel a tanúkat, hiszen nagyon jól tudta, hogy ezzel megsérti a bíróság rendeletét.

A bíróság szerdán közölte, hogy utasították Seseljt arra, hogy adja át a törvényszéknek minden publikálásra szánt írását, amelyben tárgyalásáról is szó van, hogy védett tanúkra tett utalások többé ne jelenjenek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!