Friss hírek

2009.10.22. 19:48

Terézváros vizsgálja a parkolás további mûködtetésének lehetõségeit

<p>Vizsgálja a terézvárosi önkormányzat, hogyan üzemeltessék a kerület fizetõparkolóit. Az elkészült szakmai koncepció szerint a leghatékonyabb az egységes budapesti parkolási rendszer lenne. A kerületi képviselõ-testület csütörtöki döntése szerint a legközelebbi ülésen tárgyalnak majd a lehetõségekrõl. A VI. kerület nyáron közbeszerzési pályázaton keresett vállalkozót a parkolás mûködtetésére, amit október elején visszavontak, a parkolási díjakat továbbra is a Centrum Parkoló Kft. szedi.</p>

A terézvárosi önkormányzat nyáron írt ki közbeszerzési pályázatot a kerület fizetõ parkolóhelyeinek mûködtetésére. Ebben a Közbeszerzési Döntõbizottság két részt jogsértõnek talált, de a pályázati eljárás folytatható lett volna. Ám a képviselõ-testület végül a kiírás visszavonása mellett döntött - mondta csütörtökön újságírók elõtt Bajor Zoltán, a kerület SZDSZ-es alpolgármestere. Az önkormányzat ideiglenesen meghosszabbította az idõközben lejáró szerzõdést a Centrum Parkoló Kft.-vel, így jelenleg is a magánvállalkozás szedi a parkolási díjakat a VI. kerületben.

Közben a fõvárosi önkormányzat szakcége, a Parking Kft. a VI. kerület megbízásából megvizsgálta a parkolás-gazdálkodás lehetõségeit. Ennek alapján a leghatékonyabb az egységes fõvárosi parkolási rendszer lenne. Bajor Zoltán úgy fogalmazott: õ maga ezt tartaná szakmailag a legjobbnak, de kérdés, hogy a kerületek támogatják-e. A fõváros a jövõ hétre hívta össze a városrészek képviselõit ebben az ügyben. Budapesten egyébként jelenleg három parkolást üzemeltetõ szervezet mûködik.

A szakértõk szerint a legkevésbé hatékony megoldás, ha a kerület saját maga hoz létre szervezetet a parkolás üzemeltetésére, de Bajor Zoltán az sem elképzelhetetlen, hogy a terézvárosi képviselõ-testület emellett dönt. A harmadik megoldás az lehet, ha az önkormányzat ismét közbeszerzési pályázatot ír ki. Kérdésre válaszolva az alpolgármester azt mondta: nem kizárt, hogy ezt a kiírást ismét a Centrum nyerné meg. A cég 2007-ben és 2008-ban körülbelül 800-800 millió forintot szedett be Terézvárosban a parkolási díjakból és a büntetésekbõl, ennek 25 százalékát kapta meg az önkormányzat. Új közbeszerzési pályázatnál ennél mindenképpen többet kérnének - tette hozzá.

A szakértõi anyag október 20-án érkezett meg a terézvárosi önkormányzathoz, ezért javasolta Bajor Zoltán, hogy a legközelebbi - akár egy rendkívüli - ülésen tárgyalja a képviselõ-testület az elõterjesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!