A legnagyobb ellenfele az embernek önmaga!

A legnagyobb ellenfele az embernek önmaga!
A Miskolci Leung Ting Wing Tsun Kung Fu Klub több, mint 20 éve működik a borsodi megyeszékhelyen.

Az első tréningek a Központi Leánykollégiumban voltak, majd a szomszédságában lévő Kandó Kálmán Szakközépiskola tornatermében folytak az edzések.  2007-től saját, felszerelt edzőtermükben, a Rákóczi utca 9 szám alatt gyakorolják a Gyönyörű Tavasz harcművészetének elsajátítását a tagok Si-hing Simon László 3. fokozatú mester, B.-A.-Z. megyei vezető-instruktor vezetésével. Vele beszélgettünk. 

– Miben más a kung fu a többi küzdősporttól?
Si-hing Simon László: A világon több, mint 350 kung fu stílus létezik, amiből jelenleg 120 még aktív rendszernek, stílusnak mondható. Abban különbözünk, hogy a Wing Tsun Kung fu az egyetlen olyan rendszer, amit egy apácanő harcos fejlesztett ki. Fontos, hogy nem erővel győz, hanem ésszel és technikával. Nincsenek benne hátra szaltók, úgynevezett szép mozdulatok, hanem minden a hatékonyságnak van alárendelve. Bruce Lee neve azért érdekes nálunk, mert Leung Ting nagymesternek a mesterénél kezdte a kung fut gyermekkorában Bruce Lee, amit aztán később be is épített a saját rendszerébe.

– Mennyire élik reneszánszukat a küzdősportok, mennyire keresik a klubotokat az érdeklődők?
Si-hing Simon László: Minden harcművészet és küzdősport nehéz helyzetben van, ugyanis az emberi lustaság – csúnyán fogalmazna – tobzódik… Elég az utcán sétálva észrevenni, hogy mennyi elhízott, vagy éppen kórosan sovány fiatal van. Megye és országjárásunk során, foglalkozásaink alkalmával szembesülünk vele, hogy az általános erőnléte a fiataloknak nagyon rossz. Valljuk, hogy aki lemegy edzésre már attól különb attól, aki meg sem mozdul, hogy már tett valamit magáért. Fránya dolog az emberi test, mert mindig csak annyit ad vissza, amennyit belefektetsz. Playstation játékkal az utcán nem sokra megy az ember. Nehezen fogadjuk el és sokszor elhitetjük magunkkal, hogy ha baj van, akkor az mindig a másikkal történik. A gond az, hogy lehet, hogy egyszer én leszek az a másik ember. Nem egy tanítvány van, aki ilyen-olyan okokból kimaradt, lemaradt, de évek múlva visszajött, mert felismerte, hogy meg kell védenie magát.

 – Hol kereshetnek benneteket az érdeklődők és kiket vártok a tréningekre?
 Si-hing Simon László: Borsodban Miskolc mellett többek között foglalkozásaink vannak Kazincbarcikán, Tiszaújvárosban, Sátoraljaújhelyben, és Sárospatakon is. Azt szoktuk mondani, hogy 4-94 éves korig bárkit és mindenkit várunk. Van 6 éves tanítványunk és olyan is, aki 50 esztendősen kezdte a Wing Tsun. Egy feltétel van: az elhatározás és természetesen a büntetlen előélet. És nem árt megjegyezni azt sem, hogy a legnagyobb ellenfele az embernek önmaga!

ÉM-JLI