A legmodernebb mentő indul a betegekért Szabolcsban is

A legmodernebb mentő indul a betegekért Szabolcsban is
Nyíregyháza – Kocsikat, eszközöket és ruhákat kapnak a mentősök Szabolcs-Szatmár-Beregben is.


Újabb 117 mentőautót kap az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), közölték a hírt a napokban, – a gyártókapacitás függvényében hetente öt-hat új autó érkezik és áll munkába a szolgálatoknál.

Lecserélik a régi járműveket

– Egyenesen a gyártósorról érkeznek a vadonatúj mentőkocsik az állomásokra – erősítette meg a hírt lapunknak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője. Mint ismert: tavaly év végén több településünkön – Nyíregyházán, Nyírbátorban, Fehérgyarmaton, Mátészalkán, Kisvárdán, Tiszalökön, Kemecsén, és Ibrányban – egy korszerű esetkocsival gazdagodtak a bázisok.

– Természetesen a sorból Vásárosnamény sem marad ki, a következő hetekben ott is üzembe állítanak egy esetkocsit – közölte a szóvivő.

– Ma már a világ legmodernebb mentőit használjuk itthon annak érdekében, hogy a betegek és bajtársaink számára is biztonságot nyújthassunk, idős járművekkel nem dolgozhatunk.

Az új mentőautókban 20 ponton módosult a műszaki tartalom, illetve a felszereltség: automataváltóval, speciális hidropneumatikus hordágyakkal, és több megkülönböztető jelzéssel növelték a biztonságot. – A fejlesztésekkel az a célunk, hogy a több százezer kilométert futott, 12-13 évtől idősebb járműparkot mindenhol fiatalítsuk, annak érdekében, hogy vidéken is, bármikor a legjobban felszerelt autók vonulhassanak az esetekhez – tette hozzá az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője.

Nagyobb a leterheltség

– Területi elhelyezkedéséből, lélekszámából adódóan is, az átlagostól nagyobb a leterheltsége Szabolcs-Szatmár- Bereg megyének – emelte ki a mentős – komplikált, súlyos balesetekhez kapunk riasztást, ezért személyi- és eszközállományban is folyamatosan fejlesztjük a megyebeli központjaink kapacitását.

– Jelenleg tizennyolc mentőállomáson ötvenegy gépkocsival biztosítjuk a lakosság sürgősségi ellátását Szabolcsban. A régióban nincs fehér folt, szükség esetén 15 percen belül, a legmagasabb szintű esetkocsik is bevethetők. A mostani beszerzésben 1,9 milliárd forintot mentéstechnikai eszközökre is költhet az OMSZ, az eszközökből, valamint új mentős uniformisokból is juthat szabolcsi bajtársainknak – mondta el Győrfi Pál.

KM-KO