A legmagasabb építmény Kazincbarcikán

A túlméretes jármű február elején érkezett megyénkbe
A túlméretes jármű február elején érkezett megyénkbe - © Fotó: ÉM
Kazincbarcika – Fontos alapanyagot gyárt majd a vegyipari cég új berendezése.

A BorsodChem (BC) legmagasabb, összesen hatvan méter magas építménye áll össze abból a két készülékből, melyekkel kicsivel több mint egy hónapja haladt át az egész megyén egy túlméretes szerelvény – árulták el érdeklődésünkre a cég kommunikációs munkatársai.

„A berendezések szállítására korábban fuvartendert szerveztünk, melyen a Bau-Trans Kft. szerepelt legjobban. Ők végezték a tervezést és az engedélyek beszerzését is, de természetesen napi kapcsolatban voltunk, hogy a szállítás zökkenőmentes legyen.”

Nem mindennapi

A két készülék még január 21-én hajóval „kelt útra” Belgiumból, Budapesttől pedig közúton folytatta az útját Kazincbarcikára.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Miskolcra a 3-as főúton érkeztek, Szirmabesenyőn áthaladva értek a 26-os főútra, majd Sajószentpéteren keresztül jutottak el a BC-be.

„A borsodi szakaszon kilenc körforgalmon kellett áthajtaniuk, több vasúti átjárót ideiglenesen feszültségmentesíteni kellett. Az egész útvonalon több közlekedési táblát szintén ideiglenesen el kellett távolítani, csak a miskolci szakaszon húszat” – írta válaszában a társaság. Azt is elárulták, mi célt szolgál majd a cég leendő legmagasabb építménye.

„A torony egy úgynevezett kristályosító egységből és egy ehhez tartozó puffer­tartályból áll, mindkettőt a svájci Sulzer Chemtech Ltd. tervezte. A készülékek paramétereit tekintve a következő méreteket kell elképzelni: a kristályosító egység súlya üresen 130 tonna, átmérője 3,6 méter, hossza 30 méter, a puffertartály súlya üresen 100 tonna, átmérője 3,6 méter, hossza 29 méter.

A cipőipar is használja

A kristályosító egység minimum 50 ezer tonna/év kapacitású lesz, melyet a gyár az MDI-izomerek szétválasztására használ majd. Ezek alapján tiszta MDI és az úgynevezett MI50 keletkezik. A tiszta MDI-t pedig – és innen az egész már sokkal kézzelfoghatóbb – főleg a cipőipar használja, ezt a BorsodChem többek között Törökországba és Olaszországba tervezi exportálni. Az MI50 „lágy habokat” pedig variáns és prepolimer gyártására használják, a cég erre a célra tervezi értékesíteni.

Az észak-borsodi vegyipari óriás életében mindenképpen fontos beruházás a mostani, hiszen a Világgazdaság tavaly novemberi cikke szerint a BC 2017-es 1,7 milliárd eurós teljes árbevételéből 545 millió keletkezett az MDI eladásából, és a terméket túlnyomórészt külföldön értékesíti.

ÉM-TÁ


Különleges szállítási módszert igényeltek a túlméretes rakományok
Miskolc - Rövidesen rendeltetési helyükre kerülnek a hatalmas berendezések a vegyi üzemben. Túlméretes szerelvény érkezett nemrégiben Miskolcon és a 26-os főúton át a BorsodChembe (BC). A két hatalmas berendezéselemet szállító teherautó és a kísérőautóikból álló konvoj február 9-én éjjel érkezett...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Csak éjjel közlekedhettek a túlméretes szállítmányok a szabály szerint. Két túlméretes berendezéselemet szállító teherautó és a kísérőautóikból álló konvoj haladt át megyénken csütörtök és péntek éjjel. Összesen 430 tonna Magyar viszonylatban a túlméretes szállítmányok kö...

Este nyolcra érnek Miskolcra a gépszörnyek
Kazincbarcika, Miskolc - Magyar viszonylatban a túlméretes szállítmányok között is jelentős méretűnek számít a két berendezés elem, amely Belgiumból indult és éjjel érkezik meg Kazincbarcikára. Ahogy beszámoltunk már róla, egy 208 tonnás, 41,3 méter hosszú, 4,5 méter széles és 5,2 méter magas, il...

Már megyénkben a gépszörnyek!
Emőd, Miskolc, Szirmabesenyő - Napközben Emődnél pihen a két gigarakomány, amellyel este indulnak tovább, és haladnak át Miskolcon és Szirmabesenyőben, hogy végül megérkezzenek a BorsodChembe. Ismét gigarakomány utazik megyénken keresztül, hasonlóan a 2017 augusztusában érkezett rakományhoz. Akko...