„A légkondival nem spórolunk”

Illusztráció
Illusztráció

Olvasónk azt állítja, a buszok többségében kikötötték a légkondicionálót. Ezt a buszsofőr mondta neki szerdai utazása alkalmával, miután az utasok fölzúdultak, hogy milyen meleg van.

Működjön is!

Nincs szó semmiféle takarékosságról – állította Braun Csaba, az MVK Zrt. marketing osztályának vezetője. – A járművezetőknek be kell kapcsolniuk a légkondicionálót, ha az indokolt, hiszen nem azért vannak beszerelve a buszba, hogy csak legyenek, hanem hogy működjenek is. A berendezéseket egyébként automatika szabályozza. Ha a járműben 27 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, magától működésbe lépnek. Negyven fokos melegben természetesen nem tudnak 20-25 fokos hőmérsékletet biztosítani, ugyanis ezek a légkondicionálók 7-8 fokot tudnak visszahűteni az eredeti hőmérsékletből.
Az osztályvezetőtől megtudtuk azt is: összesen 35 városi autóbusz rendelkezik légkondicionálóval, a régebbi típusokba ventilátorokat szereltek. Ezek azonban hűteni nem tudnak, az eredeti levegőt keringtetik csak. A hatásfokot az is rontja, hogy a buszmegállókban nyílik az ajtó, így újra beáramlik a meleg levegő.
Braun Csaba megígérte, utánanéz, melyik sofőr állította azt, hogy takarékossági okokból van meleg a buszokon.