A legjobbak között a Békés megyei gasztronómiai fesztiválok

Három Békés megyei gasztronómiai fesztivál is benne van a tíz leglátogatottabban. A békéscsabai kolbászfesztivál évek óta 100 ezer látogatót vonz, hetvenezres az ugyancsak a megyeszékhelyen tartott csülök és sörfesztivál, a gyulai várkerti vigasságokat pedig 30-40 ezren látogatják – derült ki az Ízutazás Békés megyében című rendezvényen. Békés megye gasztronómiai fesztiváljai szombaton a szabadkígyósi kastélyparkban mutatkoztak be, ahol ételkészítési bemutatókkal és pörköltfőző versennyel várták az érdeklődőket.

Békés megyében 11 gasztronómiai fesztivált tartanak minden évben. A legismertebbnek számító békéscsabai kolbászfesztivál, a csülök és sörfesztivál, valamint a gyulai várkerti vigasságok mellett a gyomaendrődi sajt és túrófesztivál, a szarvasi szilvanapok, a medgyesegyházi dinnyefesztivál vagy a békéscsabai bornapok is bizonyítják, hogy változatos a megye gasztronómiai palettája – állítja Prohászka Béla mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.

A helyi gasztronómiai fesztiválokat bemutató Ízutazás Békés megyében címet viselő rendezvény célja, hogy a helyben készülő élelmiszer-alapanyagokat és kézműves-termékeket népszerűsítse, megőrizze, valamint a magyar népi konyha hagyományait ápolja.