„A legjobb barátjának hitte”

Illusztráció
Illusztráció
Miskolc – Szerkesztőségünkben járt a meggyilkolt pénzszállító édesanyja. Laci volt az egyetlen fia és a mindene. A nagymama levélben fogalmazta meg gondolatait.

Bizonyára nem felejtették el olvasóink azt a két héttel ezelőtti hírt, ami egy pénzszállító autó kirablásáról és biztonsági őrének meggyilkolásáról szólt. A Tokaj mellett brutális kegyetlenséggel megölt 21 éves fiatalember, Gazdig László Miskolcon élt édesanyjával.

Édesanyja a temetés után levelet küldött szerkesztőségünkbe. Ily módon szerette volna megköszönni az együttérzését mindazoknak, akik részvétüket kifejezték, Laci sírjára virágot hoztak. Kértük az édesanyát, jöjjön be szerkesztőségünkbe személyesen, és ossza meg érzéseit, a rablógyilkossággal kapcsolatos gondolatait. Ő be is jött, és könnyeivel küszködve válaszolt kérdéseinkre, de legfontosabbnak azt tartotta, hogy lapunkon keresztül köszönetet mondhasson még három szervezetnek (cégnek), melyek táviratban fogalmazták meg együttérző soraikat: a személy- és vagyonőr szakmai kamara fővárosi és megyei szervezetének, valamint az Inter-Európa Bank nyíregyházi fiókjának.

Laci mindenáron katona szeretett volna lenni. Mivel nem vették föl a főiskolára, elvégezte a személy- és vagyonőrtanfolyamot, és az egyik pénzszállító cégnél dolgozott. Vágyait már nem válthatja valóra. Március 26-án brutális kegyetlenséggel ölték meg Tokaj mellett, az általa kísért pénzszállító autó rakományáért. Édesanyja könnyeivel küszködve, olykor sírva beszélt szerkesztőségünkben egyetlen fiáról.

Félt az édesanya

– Március 27-én hajnalban csöngetett föl álmomból két nyomozó. Azt mondták, a pénzszállító nem érkezett meg a telephelyre. Én elmentem reggel dolgozni, de féltem. Féltem, mint ilyen esetben a legtöbb szülő félt volna. A hírekben gyakran hallani pénzszállító kirablásáról – emlékezik az édesanya, Gazdigné Borsányi Lívia arra a szörnyű napra. – Aztán a munkahelyemen keresett két másik nyomozó. Ők bevittek a megyei rendőr-főkapitányság-ra, ahol megtudtam, mi történt….
– Teljesen lesújtott a hír – folytatja egy kis szünet után – Sírtam, zokogtam… Nem mentem haza. Azóta is az édesanyámnál lakom, muszáj, hogy valaki szóljon hozzám! Hálát adok az istennek, hogy vannak nyugtatók. Azokkal tudok valahogy élni…

Felvételizni akart

Az édesanya hároméves korától egyedül nevelte fiát. Laci minden vágya az volt, hogy katona lehessen. Volt már hivatásos katona, de tovább akart tanulni. Az édesanya az iratai között most is talált egy felvételi jelentkezési lapot.

– Mindenki szerette, és mindenki dicsérte. A főnöke is – mondja Lívia. – A napokban találkoztam az egyik idősebb munkatársával, aki betanította az új munkahelyen. A könnyeivel küszködött ő is. Nagyot csalódtam az emberekben – sóhajtja keserűen az édesanya. – Épp az árulta el a fiamat, akit a legjobb barátjának hitt. Hát ilyen a legjobb barát? Nem szeretnék vele találkozni, és a bocsánatkérő levele sem érdekel. Ezt egyébként nem kapta meg a család. Erre nincs bocsánat. Olyan gyűlölet van bennem iránta, hogy arra nincs szó…

 

A nagymama levele

Laci nagymamája levélben fogalmazta meg gondolatait, melyet unokája munkatársának címzett. Ebből idézünk:

„Amit ön tett, megbocsáthatatlan! Nem egy édesanya, hanem a jóérzésű emberek szemében is. Lacit édesanyja 3 éves korától egyedül nevelte. Ő volt élete értelme, célja. Szabad napjaiban pluszmunkát vállalt, hogy fia semmiben hiányt ne szenvedjen. Ettől az édesanyától kér ön bocsánatot. Mondja, hogy tudta tőrbe csalni azt, aki a nap 24 órájából 10-et önnel töltött a munkában? Aki több mint egy éve a társa volt?”

 

Ez történt
Március 26-án hétfőn délután veszett nyoma egy pénzszállítónak Nyíregyházán. Miután az autó eltűnését bejelentették, a szabolcsi rendőrök kezdték meg a kocsi keresését. Az éjjel már bekapcsolódtak a keresésbe a borsodi rendőrök is. Fordulatot az ügy akkor vett, amikor a korareggeli órákban egy mezőgazdasági munkát végző férfi bejelentette, hogy Tokaj külterületén, a vasúti sínek mellett a bozótban egy pénzszállító áll, és mellett egy halott fekszik. Hatalmas erőket vezényeltek a tetthelyre és környékére. A pénzszállító másik biztonsági őrét a járműtől távolabb, állampolgári bejelentés alapján találták meg. Neki nem esett baja.
A nyomozás során kiderült, hogy az életben maradt biztonsági őr részt vett a támadás kitervelésében. Egy nemrég még rendőrként dolgozó férfival beszélgettek a rablásról. A társát tőrbe csaló biztonsági őr azt mondta kollégájának, hogy vizelnie kell. Ezért tér le az aszfaltról. Néhány száz méter után a vasúti töltésnél állt meg és szállt ki. Ott már várták cinkosai, akik eljátszották a támadást. Leütötték beépített emberüket, majd elvették fegyverét, és azzal kényszerítették kiszállásra a gyanútlanul csőbe húzott őrt. Mikor kiszállt, brutálisan végeztek vele.