A legígéretesebb kortárs táncos a szegedi Haller János

A Szegedi Kortárs Balett táncosa Haller János kapta a “Legígéretesebb pályakezdõ táncmûvész” díját, kortárs tánc kategóriában. A 26 éves tehetség 2004-ben került Szegedre és azóta már számos darabban táncolt fõszerepeket. Az idei évadban a visszavonult Juronics Tamás táncmûvész szerepeit kapta meg.

Idén osztják ki elõször a “Legígéretesebb pályakezdõ táncmûvész” díját. A díjazottakat a Magyar Táncmûvészek Szövetsége tagjai választották ki és az elismeréseket három kategóriában – kortárstánc, néptánc és balett – osztották ki.

Haller János 6 éves kora óta táncol. 2003-ban végzett a Pécsi Mûvészeti Szakközépiskolában, majd egy évet a Pécsi Balettnél töltött. 2004-ben szerzõdött a Szegedi Kortárs Baletthez. A Carmina Buranában fõszerepet kapott, a Szentivánéji álomban Lizander szerepét táncolhatta, a Csodálatos mandarinban, õ Mandarin, a Hattyúk tavában pedig a herceg. Juronics Tamás a Szegedi Kortárs Balett mûvészeti igazgatójának visszavonulása óta Haller János kapta meg a direktor korábbi szerepeit.

Haller János a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy ezek a díjak azért jók, mert õ saját magán nem látja objektíven a fejlõdést és az elismerések visszajelzik, hogy a táncmûvészete hogyan fejlõdik. A 26 éves táncos 2008-ban megkapta a Dömötör díjat, amely Szeged Város közönségdíja, valamint tavaly a Philip Morris Magyar Balett és Kortárs Táncmûvészetért díjat Junior kategóriában.