A Legfelsõbb Bírósághoz fordul a kerepesi iskola

A Legfelsõbb Bírósághoz fordul a kerepesi Széchenyi István Általános Iskola, amelyet többször elmarasztaltak roma gyerekek elkülönítéséért. A Fõvárosi Bíróság korábban jogerõsen elutasította az intézmény keresetét abban a közigazgatási perben, melyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) ellen indítottak. Az iskola azért perelte be a szaktárcát, mert szerinte az Oktatási Hivatal (OH) jogellenesen sújtotta a kerepesi önkormányzatot összesen egymillió forintos felügyeleti bírsággal roma gyerekek elkülönített oktatása miatt.

A Roma Sajtóközpont szerint az iskola jogi képviselõje, Gaudi-Nagy Tamás a tárgyaláson “hiszterizált légkörben” végrehajtott, “rajtaütésszerû akcióknak” nevezte az Oktatási Hivatal ellenõrzéseit, melynek elmarasztaló határozatai szerinte nyomás hatására születtek. A bíró jogerõs ítéletében elutasította az iskola keresetét. Az ítélet indoklásában emlékeztetett arra: az Oktatási Hivatal szerint a kerepesi iskolában 11 esetben sértették meg a közoktatási törvény elõírásait, és nem tartották be az egyenlõ bánásmód követelményeit. Megsértették a többi között a halmozottan hátrányos helyzetû gyerekek összevonását tiltó jogszabályt, az iskolának nem volt érvényes szervezeti és mûködési szabályzata, pedagógiai programja nem felelt meg a közoktatási törvény elõírásainak, és 33 pedagógusából négynek nem volt erkölcsi bizonyítványa.

A mostani ítélet jogerõre emelkedésével egyébként az iskolának harminc napja van az egymillió forintos bírság befizetésére. Az oktatási tárca államtitkára, Arató Gergely a Roma Sajtóközpont közleménye szerint úgy reagált a jogerõs ítéletre: az nemcsak azt bizonyítja, hogy az Oktatási Hivatal szakszerûen járt el, hanem azt is, hogy egyetlen oktatási intézmény sem “úszhatja meg” büntetlenül Magyarországon az erõszakos elkülönítést.

Az ügy elõzménye, hogy 2007 végén Kerepesen a helyiek fáklyás felvonulást tartottak és a “közösségbe beilleszkedni képtelen” diákok eltávolítását követelték. Ezt követõen 2008 januárjában az Oktatási Hivatal (OH) vizsgálatot indított Kerepesen a roma gyerekek elkülönített oktatása miatt. Az OH elõször kétszázezer forintos bírsággal sújtotta az önkormányzatot, mert a helyi iskolában hat ötödikes és négy hetedikes roma gyereket különítettek el egy osztályban, akiknek csak heti két napot kellett iskolába járniuk. Majd nyolcszázezer forintos büntetést róttak ki az önkormányzatra, mert a hivatal szerint az iskolában több szempontból megsértették az egyenlõ bánásmód követelményét. Az önkormányzat az oktatási miniszternél fellebbezett az OH döntése ellen, aki azonban elutasította a kérelmet. Ezután perelte be az iskola az oktatási tárcát a Fõvárosi Bíróságon, amelynek bírája most jogerõsen elutasította az iskola kérelmét..