A legendás focista nevét viseli

A legendás focista nevét viseli
Püspökladány – Gellér Sándor, az egykori aranykapus méltán érdemli, hogy a nevét viselje a város sportcsarnoka. Gellér Sándor nevére Püspökladány és az egész ország büszke lehet.

– Amikor bekerültem az aranycsapatba, hamar összebarátkoztam Gellér Sándorral. Mi a szerényebb vidékiekhez tartozó fiatalok voltunk – mondta Buzánszky Jenő, a legendás aranycsapat egyik ma élő tagja, aki a sportcsarnok névadó ünnepségére Püspökladányba érkezett. – Sándor 45-ször volt tartalékjátékos és 8-szor válogatott. Grosics Gyulával ők alkották az aranycsapat kapuspárosát.

– Nekünk úgy kellett sportolnunk, hogy ezzel örömet tudjunk szerezni másoknak is. Rengeteg szép eredményt értünk el a lekiismeretes és kitartó munkánk során. Ezért is büszke Gellér Sándor nevére Püspökladány és az egész ország. A mai fiatalok is példaként nézhetnek fel rá. Méltán érdemli meg az egykori aranykapus, hogy a nevét viselje a város sportcsarnoka – tette hozzá Buzánszky Jenő, 48-szoros válogatott labdarúgó.

Céltudatos, akaraterős

– A családtagjaim közül egyedül én születtem Püspökladányban – vallja a Sárrét-melléki városról ifjabb Gellér Sándor, a névadó sportlegenda fia. Püspökladányból 25 évvel ezelőtt kerültem el. Sokat nyaraltam itt a nagyszüleimnél. Édesapámra nézve nagyon megtisztelő volt nekem és családomnak, hogy róla nevezték el a csarnokot.

Óriási tett volt Püspökladány lakosai részéről, hogy ez a név áll a falon. Mindig is nagyon céltudatos és nagy akaraterővel bíró ember volt. Kőkeményen csak a sport felé fordult. Mondhatom, hogy megszállottja volt ennek az életforma. Sokszor volt szigorú nem csak önmagához, de hozzánk, a családjához is. Ennek ellenére rengeteget köszönhetek neki és hálával tartozom iránta – mondta a focista fia.

Emlékkövet állítottak

Az egykori aranycsapat tagjáról, idősebb Gellér Sándorról kapta nevét a Városi Sport- és Rendezvényközpont a péntek délután megtartott magasztos hangvételű ünnepségen. A sportcsarnok névadó ünnepségét Arnóth Sándor polgármester nyitotta meg, ahol többek között köszöntötte a Gellér család jelenlevő tagjait és az aranycsapat ma is élő tagját, Buzánszky Jenőt.

Petőné Papp Margit alpolgármester elmondta ez a centrum továbbra is magas színvonalat biztosít a sportéletnek. A nevét viselő, az aranycsapat kapuját őrző Gellér SándorPüspökladányban alapozta meg sportpályafutásának jövőjét. Így érthető, hogy kivívta Püspökladány lakosainak tiszteletét. 1995-ben a város önkormányzata díszpolgári címet adományozott a legendás kapusnak. Az ünnepség végén a Gellér Sándor nevét fémjelző emlékkövet Kovács Krisztina, Püspökladány sportjáért felelős önkormányzati képviselő Buzánszky Jenővel és ifjabb Gellér Sándorral együtt leplezte le.

– Zagyva Nikolett –