A lassú ügyintézés miatt csaknem száz daganatos beteg vár gyógyszerre

Február óta 74 daganatos beteg hívta azt a telefonszámot, amelyen azok jelentkezhetnek, akinek egyedi méltányossági kérelmét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) még nem bírálta el, vagyis még nem kapták meg az életmentô kezelést. A Rákellenes Liga, amely a számot működteti, keddi közleményében kijelenti: méltánytalan és embertelen, hogy a betegeket elriasztják az elbírálás túlbürokratizálásával.

Az egyedi méltányosság intézménye Európában csak hazánkban létezik, az unió többi országában a finanszírozók nem akarják mesterségesen lassítani a daganatosok kezeléséről hozandó döntéseket – áll a dokumentumban.Az OEP azonban jelenleg is fenntartja a jogot annak egyedi elbírálására, hogy egy beteg megkaphatja-e a számára legjobb kezelést vagy sem.

A Magyar Rákellenes Liga 2007. február 16-tól elindította “A rákgyógyítás nem méltányosság” – elnevezésű akcióját. Ennek kapcsán a 06-80-200-016 zöldszámon regisztrálják betegpanaszokat. Április 12-ig a számra 390 hívás érkezett, a méltányossági kérelmet benyújtó 74 daganatos betegből a legtöbben vastagbéldaganatban, emlôdaganatban és tüdôdaganatban szenvednek.

A közlemény felhívja a figyelmet, hogy Európában hazánk rendelkezik a legrosszabb rákhalálozási adatokkal. Minden évben 60 ezer új rákos beteget regisztrálnak, és évente közel 30 ezren halnak meg daganatos betegségben.