A lányoknál és a fiúknál is a legjobb magyarok

Akt.:
Juhász Patrik (balról, Gyöngyösi Atlétikai Klub), Bendicskó Laura (MVSI), Csiszár Vivien (Gyöngyösi Atlétikai Klub), Farkas Balázs (MVSI), Szűcs Boglárka (MVSI), Prantner Zoltán (Szekszárdi Atlétikai Klub)
Juhász Patrik (balról, Gyöngyösi Atlétikai Klub), Bendicskó Laura (MVSI), Csiszár Vivien (Gyöngyösi Atlétikai Klub), Farkas Balázs (MVSI), Szűcs Boglárka (MVSI), Prantner Zoltán (Szekszárdi Atlétikai Klub) - © Fotó: MA
Miskolc – Ifjúsági világbajnok­ságon bizonyítottak az MVSI atlétái.

A Miskolc Városi Sportiskola (MVSI) három atlétája is helyet kapott a közelmúltban, Olaszországban megrendezett 13. WMRA Youth Cup néven jegyzett ifjúsági hegyifutó világbajnokságon rajthoz állt nemzeti válogatottban. Zámbori „Athosz” Zoltán tanítványai közül Szűcs Boglárka és Farkas Balázs egyaránt a legjobb magyarnak bizonyult.

Erős csapattal

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) megbízásából, a május 5-én, Görömbölyön a hazai válogatóversenyt is megrendező miskolci Nomád Sport Alapítvány szervezte meg az ifjúsági (U18) magyar válogatott kiutazását Lanzada városába, a 13. WMRA Youth Cup-ra (Ifjúsági Hegyifutó Világbajnokság).

– A város melletti hegyoldalon jelölték ki a pályát, egy 2150 m-es kört, amelyből a lányoknak és a fiúknak is kettőt kellett teljesíteniük, miközben 290 méteres szintkülönbség leküzdése is várt rájuk. – tudtuk meg Zámbori „Athosz” Zoltán csapatvezetőtől, az MVSI és a Nomád Terepfutó Suli edzőjétől. – Alaposan kielemeztük az útvonalat, egyes szakaszainak leghatékonyabb leküzdési lehetőségeit felvázolva. A sportág nagyobb nemzetei, Anglia, Olaszország, Franciaország, élvonalbeli atlétáikat hozták el, azokat akik a pályaversenyeken is Európa elitjébe tartoznak. Az Amerikai Egyesült Államok szintén nagyon erős csapattal érkezett. A versenyen először a lányok lódultak neki. A 47 fős mezőnyben legjobban az MVSI-t erősítő Szűcs Boglárka szerepelt, aki a 27. helyen ért célba, 27.05-ös időeredménnyel. Őt követte Csiszár Vivien, 38. helyezéssel, 28.58-as időeredménnyel, végül Bendicskó Laura ért célba 37.11-el, a 46. helyen. A lányok a csapatversenyben a 10. helyen végeztek, teljesítményükkel megelőzték a lengyeleket és egy hajszállal maradtak el a walesi csapattól.

Tapasztaltabbak

A szakvezető ezt követően így folytatta:

– A fiúk 50 tagú erőpróbáján elég nagy tülekedés volt a rajtnál, de baj nélkül el tudott indulni a mezőny. Hatalmas volt az iram, két angol fiú rögtön az elején az élre állt és nem is engedte ki kezéből az első két helyet, a dobogó harmadik fokára egy francia srác tudott felférni. A magyar fiatalok keményen küzdöttek, de ez a tempó még a legtehetségesebb bajnokunknak is túl erős volt. Az MVSI színeit képviselő Farkas Balázs így is nagyszerű eredményt ért el, hiszen sok kiváló atlétát megelőzve a 23. helyen ért célba, 22.38-as időeredménnyel. Prantner Zoltán a 36. helyet szerezte meg, 23.44-el, míg Juhász Patrik 39. helyen érkezett a célba 24.01-es idővel. Balázs és Patrik teljesítményének értékét növeli, hogy 2002-es születésűként mindketten elsőéves ifjúságiként vettek részt a viadalon. Előttük jövőre nagy lehetőség áll, hiszen már idősebbként és tapasztaltabbként sokkal előrébb végezhetnek ezen a viadalon. A csapatversenyben a fiúk a 11. helyen zártak, de olyan kiváló hegyifutó nemzeteket is maguk mögé utasítottak, mint a lengyelek és a szlovének. Összességében elmondható, hogy egy nagyon szépen és zökkenőmentesen megrendezett világbajnokságon vettünk részt, ahol versenyzőink nem vallottak szégyent. Köszönjük a támogatást a Magyar Atlétikai Szövetségnek, a Miskolc Városi Sportiskolának és a miskolci Decathlon Áruháznak, akik révén kijuthattunk erre a nagyszerű versenyre és bizonyíthattuk, hogy Magyarországnak is helye van a hegyifutás térképén! A kiemelkedőt nyújtó Szűcs Boglárka és Farkas Balázs közül az utóbbira idén még három nagy nemzetközi verseny vár, ahol újra bizonyíthatja tehetségét. Balázs kivívta a jogot az U20-as Hegyifutó Európa- és Világbajnokságokon való indulásra, valamint a SkyRunning ifjúsági világbajnokságon is tagja lehet a csapatnak.

ÉM-SZIS


Tények

Részletes eredmények az alábbi oldalakon találhatóak:

http://www.fidal.it/risultati/2018/COD7079/Gara010.htm

http://www.fidal.it/risultati/2018/COD7079/Gara020.htm