A lakótelepi lakások tűzvédelme

Vam amikor csak emelőkosaras jármű segítségével tudják megközelíteni a tűzet
Vam amikor csak emelőkosaras jármű segítségével tudják megközelíteni a tűzet
Kisvárda – A közelmúlt néhány tragikus tűzesete arra sarkallta a Kisvárdai Tűzoltóságot, hogy felhívással forduljon a lakótelepen és társasházakban élőkhöz a tűzesetek megelőzése érdekében.

Ám a jótanácsok az egész megye lakosságának, főként azoknak szólnak, akik hasonló lakásokban laknak. Erről Lázár András tű. főhadnagy tájékoztatta lapunkat. Elmondta:

Panellakásban és többszintes társasházakban él Kisvárda város lakosságának jelentős része. Az egymáshoz közvetlenül csatlakozó lakások kialakítottsága, elhelyezkedése gyorsíthatja a tűz terjedését, lassíthatja a tűzoltók munkáját, és néha lehetetlenné teheti a menekülést.

A többszintes lakóépületek tüzei esetében a keletkezési okok között előkelő helyet foglal el a tűzhelyen felejtett étel. Naponta tucatszor vonulnak ki az országban a tűzoltók ilyen esetekhez (pörköltjárat). A legtöbb esetben csak az étel ég szénné az edényben, bekormozva a lakást s riadalmat kelt a ház lakóiban. Az ilyen jellegű tűzesetek kialakulásában a figyelmetlenség, illetve az üzemelő tűzhely felügyelet nélkül hagyása vagyis az emberi gondatlanság játszik fő szerepet.

A konyhai tüzek panelházak szellőzőcsatornáján terjedő tűz percek alatt képes lángoló pokollá változtatni akár az égész lépcsőházat. A használat évtizedei során zsíros pára csapódik le a szellőző csatorna falán pókhálóval, szöszökkel keveredve, amit csak tetéz a bekötött konyhai páraelszívókból lerakódó vastag zsírréteg. Ez rendkívül gyúlékony bevonatot képez a szellőzőben, ami egy szikrától, illetve a valamelyik lakásban kialakuló kisebb tűztől képes meggyulladni.

A szellőző csatorna kémény hatása következtében a kialakult tűz néhány perc alatt elérheti a felsőbb szinti lakásokat is. A lakótelepi lakásokban kialakított szellőzők tisztításáról általában senki sem gondoskodik, pedig egy lakáson belül több szellőző is lehet (konyhai, fürdőszobai), ami fokozza a lakások között a tűz átterjedésének a lehetőségét.

A panelházakban kialakult kisebb tűzeset során a legnagyobb gondot a gyorsan terjedő füst jelenti. A tűz során képződött füst a lépcsőházon keresztül, továbbá a közös szellőző rendszeren át, amelyre minden lakás rá van kötve, rendkívüli gyorsasággal képes terjedni.

A lépcsőházat és a lakásokat elárasztó füst nagymértékben megnehezíti a lakók kimenekülését és kimenekítését egyaránt. A társasházak kiürítését és sokszor a kialakult tűz oltását is nagymértékben lassítják a kialakított biztonsági rácsok. Egy masszív rács akár tíz percre is feltartóztathatja a bejutni kívánó tűzoltó egységeket.

Ha nem lángtenger van az ajtó túloldalán, ilyenkor inkább – a tetemes kárérték elkerülése érdekében – emelőkosaras jármű segítségével (ha a parkoló autók nem akadályozzák) az ablakon keresztül hatolnak be a lakásba a tűzoltók. (Amennyiben ilyen szerrel rendelkezik a Tűzoltóság). Ha viszont nagy a baj odabenn, kíméletlenül áttörnek minden útjukba kerülő akadályt.

A lakóház tüzeknél gyakori még az elektromos áram, mint tűzkeletkezési ok. A nagy számban beépített elektromos berendezések jelentős túlterhelést jelentenek, egy 20-30 évvel korábban létesült villamos vezeték rendszerre. Műszaki meghibásodás, házilagos javítás és a működő berendezés felügyelet nélkül hagyása számtalan lakástüzet eredményez.

Az elektromos hálózat időnkénti karbantartásával is kellemetlen meglepetéseket előzhetünk meg. A lakásokban kialakított elektromos hálózat biztonságos üzemeltetésének egyik igen fontos alapfeltétele az időszakos (9 évenkénti) tűzvédelmi felülvizsgálat elvégeztetése, s a felülvizsgálat során feltárt hiányosságok kijavíttatása. Ennek elvégzését kötelező érvényű jogszabály írja elő.

A lakótelepi lakásokban, tárolókban és a lépcsőházakban a tárolással is akadnak problémák. Az erkélytűz is szinte típus eset. Az erkélyen tárolt limek-lomok általában éghető anyagúak, melyet egy felülről érkező cigarettacsikk pillanatok alatt meggyújthat. Különös veszélyt jelent a tárolókban elhelyezett tartalék PB gázpalackok éghető környezetben történő tárolása is. A villanyóraszekrényben vagy a kapcsoló helyiségben felhalmozott újságkötegek és más éghető anyagok szintén veszélyforrást jelentenek.

Felhívjuk a lakók figyelmét, hogy ha tüzet vagy tűzre utaló körülményt (füstöt) észlelnek mindennél fontosabb a tűzoltóság késedelem nélküli értesítése. A tűzoltóság segélykérő száma: 105.

– Fullajtár András –