A lakosságot is megkérdezik a képviselői fizetésekről Nagy-Britanniában

Budapest/London, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – Társadalmi konzultációt indított a parlamenti képviselők fizetéséről a honatyák juttatásait meghatározó szervezet Nagy-Britanniában – írta csütörtökön internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.

Az Independent Parliamentary Standards Authority (Ipsa) honlapján arról kérdezi a szigetország lakosságát, hogy mennyit ér a képviselők munkája, illetve hogy az évi 65738 fontot zsebre tevő honatyák “megérik-e a pénzüket”.

Ian Kennedy, a szerv vezetője szerint az Ipsa felállítása “hatalmas változás”, mivel először fordulhat elő, hogy a parlamenttől és a kormánytól függetlenül születik döntés a képviselők bérezéséről. Kennedy arra is ígéretet tett, hogy a testület döntését nem fogják befolyásolni “politikai bennfentesek”.

A testület a fizetések megállapításához a képviselői munkához szükséges szakmai tapasztalat és szakértelem, valamint a honatyák felelősségének mértékét is fel kívánja mérni, hogy objektív összehasonlítási alapot teremtsen más munkakörök bérezésével szemben.

A képviselők korábban azzal érveltek, hogy munkájuk “különleges” szakma, amelyet mindegyikük eltérő módon végez.
Kennedy szerint az Ipsa sikeresen kezelte “a költségtérítési botrány által kreált felfordulást”, a következő “nagy kihívás” pedig a honatyák fizetésének és nyugdíjának megállapítása lesz. Az elmúlt években számos brit honatyáról derült ki, hogy irreális összegeket számolt el költségtérítés címén. A botrányok hatására a képviselők hivatalos kiadásait az interneten is közzéteszik és folyamatosan felügyelik a költségtérítési szabályok betartatását.

A testület azt ígéri, döntése nem elsősorban a közelmúlt botrányaira adott reakció lesz. “Nagyon fontos dolgokról beszélünk: a demokratikus hagyományainkat felépítő szövet részéről. A képviselők javadalmazása egyben nyilatkozat a társadalomban elfoglalt helyükről is” – mondta Kennedy.

– MTI –