A lakók igénylik, hogy épüljön a közösségük Miskolcon

Sokakat érdekel a környék sorsa
Sokakat érdekel a környék sorsa - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – Áprilisban indult a Kapuzörgető projekt, ami a Győri kapu közösségének fejlesztését tűzte ki célul.

Az eltelt három hónapban kérdőívek és személyes találkozók segítségével felmérték: a lakók mit gondolnak a városrészről, mit szeretnének ott megvalósítani, és mit tennének ennek érdekében.

Nehéz munka volt

Lichtenstein Raymond szakmai vezető elmondta, hogy nehéz volt megszólítani a lakosságot, hiszen nincsenek aktív civil szervezetek, akikkel felvehették volna a kapcsolatot, az egyetlen jelentős közösségi tér pedig az Ifjúsági Ház. Így emberről-emberre haladva, ajánlások útján ismerték meg a környéken élők gondolatait a projektmegvalósító Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület szakemberei.

Az alapvető tapasztalat, hogy az emberek szeretnek a Győri kapuban élni. Nyugodt helyként írták le, sok zöld területtel, kiváló elhelyezkedéssel, hiszen a belvárosi nyüzsgésen kívül esik, de nincs túl messze a központtól. A problémák között megjelölték a parkolást, a közösségi terek felújításának igényét, a szökőkutak hiányát. Néhányan hajlandóak is tenni a változásért, belőlük alakulhat ki a közösség aktív, szervező magja. A megoldandó közös ügyeket három fő csoportra osztották a lakosok: a lakókörnyezet kérdései, közösségi programok és a „tudáscsere”. Utóbbi alá tartozik például, ha valakinek a fotózás a hobbija, akkor ahhoz társakat keres, nekik pedig szívesen segít a fejlődésükben.

Jó kimozdulni

Mint Raymondtól megtudtuk, van, aki egyszerűen abban látja a Kapuzörgető legnagyobb hasznát, hogy „végre kimozdulhatott otthonról”. Az ő példája jól szimbolizálja, amit a szakmai vezető is kiemelt: a Győri kapuban lakók igenis igénylik a közösségi életet.

– KCS –