A lakásmaffia bevásárol termőföldbe?

A Európai Unió 2011-ről 2009-re akarja előrehozni a külföldiek magyarországi termőföldvásárlási tilalmának feloldását, bár még nem lehet tudni, lesz-e előterjesztés is erről – mondta pénteken Turi-Kovács Béla, a Polgári Kisgazda Egyesület elnöke. A magyar mezőgazdaság nincs felkészülve erre, ráadásul a földtörvény sem jó, mert végső soron a jegyző egyszemélyben fog dönteni földvétel engedélyezésében – tette hozzá.

Ebben a helyzetben az agrárminiszternek és a kormánynak már csak azért is sürgős intézkedéseket kell hoznia, mert vannak jelek arra, hogy a lakásmaffia termőföldekbe fekteti a pénzt, amit aztán nyilván részben külföldieknek fog eladni – mondta a Fidesz-frakcióban ülő képviselő.

Becsey Zsolt, az Európai Parlament néppárti képviselője ehhez hozzáfűzte, hogy az uniós csatlakozási szerződésben egy sor korlátozást fenntartottak Magyarországgal szemben, és semmi oka sincs annak, hogy egyoldalúan engedjünk az ország számára rendkívül fontos piacvédelmi ügyben.

Ugyancsak Gráf József agrárminiszter beavatkozását kérte Turi-Kovács Béla az állami vagyonról szóló törvény miatt. A jogszabályt a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte. A kisgazda politikus szerint ennek egyik oka a Nemzeti Földalappal kapcsolatos. Az ebben lévő nagy földvagyon is bekerülne az egységes vagyonkezelő társaságba, ami Turi-Kovács szerint alkotmányellenesen elvonná az állami földek feletti kormányzati kontrollt. A visszaküldés miatt a törvényt a parlamentnek újra kell tárgyalnia, van tehát lehetőség változtatásra – mondta.

Becsey Zsolt arra kérte a kormányt, hogy a vidék népességmegtartó képességét ne gyengítse azzal, fontos közszolgáltatások (például posta, közlekedés) esetében a gazdaságosság legyen a legfőbb szempont. Ha a fiatalok elmennek a falvakból, semmivé válik a vidék – mondta.Sporthírek