A lakás egyik szobájában csaptak fel a lángok Miskolcon…

Akt.:
Ebben a miskolci négyszintes lakóépületben keletkezett a tűz
Ebben a miskolci négyszintes lakóépületben keletkezett a tűz - © Fotó: Vajda János/MTI
Miskolc – Negyven embert kellett kimenekíteni abból a lakóépületből, amelynek egyik lakása kigyulladt pénteken hajnalban.

„Én már sok éve itt lakom, de ilyenre nem emlékszem – mondta az egyik lakó péntek délután a miskolci Lorántffy Zsuzsanna utcai lakótelepen. Itt történt hajnalban, hogy az egyik épület első emeleti lakásában tűz keletkezett. – Én nem abban az épületben lakom, de felébredtem a zajra, kiabálásra és kiszaladtam én is az utcára. Igyekeztem segíteni. A tűzoltók hamar kiérkeztek és nagyon szakszerűen látták el munkájukat, de megmenteni már nem tudták a lakást. Ahogy láttam, veszélyes volt a helyzet, hogy átterjedt máshová is a tűz és akkor szerint ennél sokkalta nagyobb lehetett volna a baj.”

Mint hivatalosan megtudtuk, a lakás egyik szobájában csaptak fel a lángok, amelyek aztán átterjedtek a fürdőszobába és a folyosóra. A helyszínre érkező miskolci hivatásos tűzoltók két vízsugárt vetettek be a lángok elfojtására. Közben azt a negyven lakót, akik közvetlenül is veszélyben voltak, kimenekítették és egy melegedőbuszban helyezték el.

Egy nő sérült meg

Az utómunkálatok délutánig eltartottak, közben a használható lakásokba visszatérhettek a lakók.

Mint megtudtuk, a tűzben egy nő sérült meg – abban a lakásban tartózkodott, amelyikben a tűz keletkezett –, őt a mentőszolgálat munkatársai füstmérgezés gyanújával szállították kórházba. Úgy tudjuk, a hölgy külföldön dolgozó férjét várta haza.

– Szaniszló Bálint –

Veszélyesek a lakástüzek

A tűzvédelmi szakemberek nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy a zsúfoltabb lakótelepeken, emeletes házakban keletkező lakástüzek nagyon nagy veszélyt hordoznak magukban. A sok éghető anyag, ami a lakásokban van, gerjeszti a lángokat és segít a továbbterjedésben. Ezért nagyon fontos, hogy a lakók egymásra is figyeljenek, hogy látnak-e arra utaló jelet, hogy valahol tűz keletkezik. A közelmúltban az Avason volt egy erkélytűz.