Helyi közélet

2008.09.02. 16:22

Rovarcsípés, egyéb méreggel tetézve

<p>Miskolc - Sok emberről derül ki, hogy fokozottan allergiás a méh- vagy darázscsípésre. Az életmentő kezelés viszont túl drága. Kedden egy építőmunkást csípett meg a darázs Miskolcon. A tűzoltók és a mentők együttesen megmentették az életét</p>

Hétfőn - a mentők segélykérésére - a felújítás alatt álló miskolci Mindszenti templomhoz vonultak a tűzoltók. Darázs csípte meg a homlokzat előtti állványzaton dolgozó egyik munkást, amitől eszméletét vesztve a magasban rekedt. A Miskolci Tűzoltók emelőkosaras gépjárművükkel hozták le a sérültet, akit a mentők azonnal elsősegélyben részesítettek. Az időben beadott oltóanyag hatására még a helyszínen magához tért a sérült férfi, érkezett a tájékoztatást a tűzoltók szóvivőjétől.

Kimutatható és kioltható

Szűrési lehetőség ugyan nincs a méh- vagy rovarcsípés-allergiára (ami egyébként az élet során bármikor kialakulhat), de ha valaki ennek gyanújával bekerül hozzánk, akkor elvégezzük nála az erre vonatkozó vérvizsgálatot és bőrtesztet - tájékoztatott Semmelweis Kórház bőrgyógyász főorvosa, dr. Károlyi Zsuzsánna. - Ha igazolódik a gyanú, akkor felkínáljuk az úgynevezett hyposzenzibilizáló kezelést, amely során emelkedő koncentrációban a páciens bőre alá fecskendezzük a méh-, illetve darázsmérget. A kétéves injekciós kezeléssel kioltható a túlérzékenység.

Nem támogatják

A megye bőrgyógyászatára évente 23-30 beteget kezelnek méh-, illetve darázsallergia miatt. Minden beteget kivizsgálnak, de néhányan egyéb társbetegségük miatt nem alkalmasak a hyposzenzibilizáló kezelésre. Az is előfordul, hogy anyagi okok miatt utasítják vissza a kezelést. A szükséges oldat mintegy 30 ezer forintba kerül, s ez a gyógyszermennyiség hozzávetőleg fél évre elegendő. Nem támogatja az egészségbiztosító annak az öninjektoros készülékkel együtt forgalmazott adrenalinnak sem, amelyet a rovarcsípésre bizonyítottan fokozottan allergiás beteg magánál hordhat, s közvetlenül a csípés után beadhat magának, ezzel időt nyerve az orvoshoz jutásig.
- Ez az elsősegélynyújtó injekció 17 ezer forintba kerül, s 2 éves a szavatossága. Az orvosok nem írnák fel másnak, csak aki valóban életveszélybe kerülhet egy csípés által. A szakma emiatt már többször kifogást emelt, eddig mindhiába - mondta a főorvos.

A szakember nem tartja lehetetlennek, hogy miként általában az allergiában szenvedő betegek száma is évről évre nő, egyre több a rovarcsípésre allergiások száma is, s hogy ebben szerepük lehet a különféle kemikáliáknak.

A méh- vagy darázscsípés helyi allergiás jelensége, vagyis a bőrpír, -viszketés és a duzzanat még nem valódi allergia. Ez utóbbi tünetei lehetnek: általános gyengeség, szédülés, eszméletvesztés, ájulás, nehézlégzés, vérnyomásesés. A garat is akár percek alatt úgy megduzzadhat, hogy az áldozat képtelen levegőt venni. Az úgynevezett anafilaxiás sokk esetén kritikus érték alá esik a vérnyomás, a keringés összeomlik, ez vezet a beteg halálához.

Esetek, életek

Ketten haltak meg júliusban Komárom-Esztergom megyében darázscsípés nyomán kialakult allergiás reakció miatt. Egyikük fáért ment az erdőbe, amikor megtámadták a megzavart rovarok. A másik esetben az összeszurkált áldozat tudta, hogy allergiás a csípésre, de hiába vett be kalciumtablettákat, nem ért időben a kórházba. Csak hajszálon múlt annak a fiúnak az élete is, akit a Mosoni-Dunán evezve támadt meg egy méhraj, s akit mentőhelikopterrel mentettek meg. Több mint ezer páciens került orvoshoz az elmúlt két és fél évben rovarcsípés miatt az országban: közülük öten haltak meg kórházban.

Hirtelen történt

A kollégának nem volt tudomása arról, hogy allergiás a méh- vagy darázscsípésre. Elmondása alapján korábban méh és darázs is csípte már meg, de azok nem jártak hasonló tünetekkel - mesélte egy szemtanú. A kolléga, akit a méh vagy darázs megcsípett, önálló vállalkozóként dolgozik a Mindszenti templom külső homlokzatának felújításán, nem a cégünk alkalmazottja. Már munkába állt volna, de mondtuk, egy napot inkább maradjon otthon - meséli Szamkó Géza építési vállalkozó (a Ferro-Gold Bau 2006 Bt. ügyvezetője) aki maga is jelen volt a történteknél.

- Fenn dolgozott, a torony alatt, amikor hirtelen megcsípte a rovar, a halántéka táján. Öt perc múlva úgy elgyöngült, hogy képtelen volt lejönni a saját lábán. Rögtön szóltunk a mentőknek, ők pedig a tűzoltóktól kértek segítséget. A kollégának nem volt tudomása arról, hogy allergiás a méh- vagy darázscsípésre. Elmondása alapján korábban méh és darázs is csípte már meg, de azok nem jártak hasonló tünetekkel. A mentőkkel beszélgetve kiderült, hogy aznap ő volt a harmadik, akihez hasonló okból kivonultak.
A fővállalkozó azt ígérte, hogy védőöltözetben hatástalanítják majd a torony környékén megtelepedett rovarokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában