A kutya és macska is egy életre szól

A kutya és macska is egy életre szól
© Kép: Getty Images
Miskolc – A karácsonyi ajándékozás fogalmába ma már a háziállatok is beletartoznak.

Nagy döntés

– Valóban így van – mondja Kisfalvi Nyina, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) alelnöke –, mi is érezzük, a gyerekek gyakran presszionálják a szülőket arra, hogy élő állatot kapjanak ajándékként. Vannak, akik ilyenkor a divatos, drága fajkutyákat részesítik előnyben, de sokan vannak olyanok is, akik sokszorosan átgondolt, alapos és felelősségteljes döntés után hozzánk jönnek, hogy menhelyi kutyát fogadjanak örökbe.

Ilyenkor mindig feltesszük a kérdést, tényleg komolyan gondolták-e a döntést, hiszen az ünnepek hamar elmúlnak. Az alatt a néhány nap alatt át és meg lehet élni minden olyan kedves élményt, amelyet egy kiskutya érkezése okoz a családnak, de jönnek a hétköznapok. Minden egyes leendő állattartónak szeretnénk javasolni, tegye fel magának a kérdést, amikor kölyökkutyát szeretne: valóban akar egy adott fajtához tartozó kutyát vásárolni, vagy megfelel neki a menhelyről származó keverék kiskutya, amely ugyanazt az örömet tudja okozni, aki ugyanúgy ragaszkodni fog a családjához? Tudunk-e legalább 15 évre előre úgy tervezni, hogy egy kutyával élünk együtt, akire időt, pénzt kell szánni, aki ugyanúgy lehet beteg, ahogy mi, aki igényli a törődést akkor is, amikor a gazdájának igazából nincs ahhoz kedve, de hajlandó a kutyájáért erőt venni magán. Ha mindezekre igen a válasz, akkor szinte biztos, hogy a döntést hozó gyerek vagy felnőtt felelős állattartóvá tud válni. Az lenne a jó, ha csak olyan családba kerülne kutya, ahonnan soha nem jut majd az állat előbb vagy utóbb valamelyik menhelyre.

Kisfalvi Nyina még elmondta: az ünnepek közeledtével náluk is megnőtt a kiskutyák iránt érdeklődők száma, és aki tényleg komolyan gondolja az örökbefogadást, az nem távozik tőlük üres kézzel. Cserébe adhat egy esélyt a menhelyi kutyának, hogy egy teljes családban élje le az életét.

ÉM-BG