A Külügyminisztérium megrendüléssel értesült Josef von Ferenczy haláláról

Budapest  (MTI) – A Külügyminisztérium megrendüléssel értesült Josef von Ferenczy rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, magyar-német médiamenedzser, kiadó és filmgyártó haláláról.

A tárca szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Josef von Ferenczy egész életében a Magyarország és Németország közötti kapcsolatok elmélyítéséért és Európa egyesítéséért küzdött. Hirdette a párbeszéd és a megbékélés eszméjét az emberi kapcsolatokban.
    A nemzetközi kapcsolatok építése érdekében 1994-ben a Magyar Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé nevezték ki. Az ő kezdeményezésére jött létre először Battonyán, majd pedig szülővárosában, Kecskeméten az S.O.S. Gyermekfalu.

Josef von Ferenczy dandártábornok és tiszteletbeli szenátor is volt

    Josef von Ferenczy a németországi Európa-dialógus Mozgalom után 1995-ben Magyarországon is megalapította az Európai Párbeszéd Egyesületet, majd 1998-ban létrehozta az Európai Párbeszéd Alapítványt.
    A Magyar Honvédség érdekében végzett tevékenységének elismeréseként 1997-ben dandártábornokká léptették elő. 1998-ban az antwerpeni Európai Egyesült Államokért Egyesület tiszteletbeli szenátorává nevezték ki. Munkásságát 1992-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 1994-ben a Demokratikus és Független Magyarországért Emlékéremmel ismerték el.
    A Németországban élő, magyar származású Josef von Ferenczy 92 éves korában hunyt el vasárnap.