A külföldi tanulmányok nem jelentenek előnyt a munkahelykeresésnél

A külföldi tanulmányok nem jelentenek kiemelkedő előnyt a munkahelykeresés során. Az Erasmus csereprogram kutatása szerint ez a helyzet különösen az Európai Unió régi tagországainak diákjaira vonatkozik.

Minél általánosabbá válik a nemzetközi jelenlét a munkavégzés során és minél több diák szerez nemzetközi tapasztalatot, annál kisebb az Erasmus csereprogram foglalkoztatási előnye a diákok számára. A helyzet különösen vonatkozik az EU régi tagországainak diákjaira – derült ki az Erasmus program kutatásából.

A felmérés arra is rávilágított, hogy az Erasmus ösztöndíj alacsony ahhoz, hogy az kisebb jövedelmű diákok részt tudjanak venni a diákcserében. Az Európai Bizottság ezért további támogatásért fordult a tagországokhoz, hogy a program ne csak a jómódú diákokat támogassa. Jelenleg az európai felsőoktatási hallgatók nem egészen egy százaléka vesz részt az Erasmus programban. A legkedveltebb célországok Spanyolország és Olaszország, más országból az első húsz legkedveltebb egyetem közé csupán Berlin, Lund és Bécs fért be. A diákcserében legnagyobb számban spanyolok vesznek részt – derült ki a Finnagora közleményéből.