A külföldi lapok oldalaira is felkerült a Békemenet

Résztvevők gyülekeznek a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetén a Bem rakparton 2018. március 15-én.
Résztvevők gyülekeznek a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetén a Bem rakparton 2018. március 15-én. - © Fotó: MTI Fotó: Sóki Tamás
Budapest – A nemzetközi sajtó is felfigyelt az óriási embertömeget megmozgató Békemenetre. Tekintélyes lapok számoltak be Orbán Viktor beszédéről, valamint a március 15-ei ünnepségről.

A Deutsche Welle például arról ír, hogy több százezres tömeg hallgatta a miniszterelnök beszédét, amely a bevándorlásra koncentrált. A lap emlékeztet, hogy április nyolcadikán választ Magyarország, Orbán Viktor pedig – többek között bevándorláspolitikája miatt – továbbra is óriási előnnyel vezet a közvélemény-kutatásokban.

A meneten a „Haza mindenek előtt” és az „Isten óvja Magyarországot és Lengyelországot a baloldali ideológiáktól” feliratokat lehetett olvasni – írja a lap.

orban_viktor3
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett díszünnepségen az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2018. március 15-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az ellenzéki demonstrációkról mindössze egy félmondatban emlékszik meg a Deutsche Welle:

Több, parányi ellendemonstrációt is tartottak csütörtökön a fővárosban, ám az ellenzék továbbra is töredezett.”

A Washington Post is a beszédet elemzi, kiemelve Orbán azon szavait, miszerint a migráció előbb-utóbb kisebbségbe taszítja az európai lakosságot. Az amerikai lap már kicsit szerényebben ír a Békemenetről, ám azt kénytelen elismerni, hogy “masszív tömeg” vonult ki a miniszterelnök beszédére.

A Washington Post cikke legvégén szintén beszámol a Jobbik, az MSZP, a Kétfarkú Kutya Párt tüntetéseiről – kisebb demonstrációként jellemezve azokat.

Valamennyivel terjedelmesebb anyagban foglalkozik a Békemenettel és a március 15-ei ünnepséggel a Reuters. Óriási tömeg vonult a Békemeneten a lap szerint, amely egyúttal azt írja: a hódmezővásárhelyi vereség után is óriási támogatottságot tudhatnak maguk mögött a kormánypártok.

Orbán Viktor nem ijed meg az Európai Unió hatalmától. Ő mer az árral szemben is úszni, és felszólal a magyarok érdekei mellett”

– idézi a lap az egyik menetelőt.

bekemenet4

A Békemenet a Margit-hídon. Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A lap az eddig említett sajtóorgánumoknál picit részletesebben foglalkozik az ellenzéki tüntetésekkel is, különösen a Jobbikéval. A Reuters, bár a legerősebb ellenzéki erőnek aposztrofálja Vona Gábor pártját, azt kénytelen elismerni, hogy ennek ellenére mindössze körülbelül 1500 ember ment el Jobbik március 15-ei ünnepségére.

Az Express Brüsszel elleni lázadásnak látja Orbán Viktor beszédét és a Békemenet üzenetét. A lap szerint ugyanis a bevándorlás iránti tiltakozás volt az, ami március 15-én összehozta a lengyeleket és a magyarokat. A rossz idő és eső ellenére is több tízezres tömeg vonult ki a miniszterelnököt meghallgatni – írja az Express, amely az ellenzéki megmozdulásokról egy szót sem ejtett.

Forrás: 888.hu