A külföldi bankok ellen tüntetett Karsai József Mezőkovácsházán

Egy külföldi bank előtt tüntettek, két haza tulajdonú bank mellett pedig szolidaritást vállaltak azok a demonstrálók, akik szerdán Mezőkovácsházán az egyoldalú banki szerződésmodosítások és a megmelkedett törlesztőrészletek miatt tiltakoztak. A Karsai József szocialista poltikus szervezte demonstráción közel 300-an jelentek meg. A politikus egy petíciót is megpróbált átadni a bankfiók vezetőjének, azt azonban nem vették át tőle.

Karsai József szerint a bankok közel egymillió szerződésmódosítást küldhetnek ki a következő napokban, a politikus szerint ez azt jelenti, hogy minden költségüket ráterhelhetik ügyfeleikre. A szocialista politikus a demonstráción elmondta: reméli, hogy a kormány felszólítja a bankokat az egyoldalú szerződésmódosítások visszavonására.

Karsai szerint ugyanakkor a külföldi tulajdonú bankok kiviszik magyarországi leányfiókjaikból a betéteket, emiatt például a mezőgazdasági hitelekhez nehezebben jutnak a magyar termelők, de emiatt munkahelyek is megszüntek itthon.

A mezőkovácsházi Kereskedelmi és Hitelbank fiók előtt szervezett demonstráció elején Karsai József kiemelte: nem egy bank ellen, hanem a külföldi tulajdonban lévő bankok ellen demonstrálnak. A tiltakozók a többi közt “800 ezer embert tönkre tettetek”, “miattatok nincs 13. havi nyugdíjunk”, “nem hiteleztek ezért százezer munkahely szűnik meg” feliratú táblákkal demonstráltak a bank előtt. A tüntetés végén a két hazai kézben lévő pénzintézet, a helyi takarékszövetkezet és az OTP elé vonultak, ahol a szolidaritásukat fejezték ki a hazai kézben lévő bankok felé.