A küldöttgyűlés előtti utolsó ülését tartja az SZDSZ Országos Tanácsa

A küldöttgyűlés előtti utolsó Országos Tanács-ülését tartja az SZDSZ szombaton. A napirenden az aktuálpolitikai kérdések mellett a küldöttgyűlés előkészítése és a jelöltállítási folyamat jelenlegi állásának áttekintése szerepel. Az SZDSZ március 31-én választ új elnököt és tisztségviselőket.

A szombati tanácskozáson várhatóan szóba kerül az SZDSZ tervezett alapszabályának módosítása is, amelyről ugyancsak a március végi találkozón döntenek majd a küldöttek. A tervezett módosítások között szerepel például az, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben a jövőben az SZDSZ-ben is legyenek választókerületi elnökök. Bár ezzel a javaslattal a pénteki ülésén a párt fővárosi választmánya nem értett egyet. Elsősorban azért, mert a budapesti kerületek nem minden esetben esnek egybe az országgyűlési választókerületekkel. Így a fővárosban ezt az új rendszert nehezen lehetne bevezetni.

Az SZDSZ március 30-31-én tartja kétnapos küldöttgyűlését, amelyen a második napon választják meg a párt új elnököt. A két jelölt Fodor Gábor és Kóka János. Kuncze Gábor, a párt jelenlegi elnöke még tavaly októberben jelentette be, hogy nem jelölteti magát elnöknek a tavaszi tisztújításon. Az SZDSZ küldöttjei az elnök mellett új ügyvivőket is választanak a párt döntéshozó testületébe, és döntenek az Országos Tanács új tagjairól is.