A kukásutók nem egészen kukák

A kukásutók nem egészen kukák
A nyíregyházi Pásztor utca lakói a korábbi nyugalmuk fölött pásztorkodnának. E nyugalomvesztés akkor kezdődött, amikor a 41-es számú főút négynyomúsításának munkálatait végezték.

Az orosi hulladéklerakóhoz addig a 41-esen közlekedő kukásautók a kisteleki és a borbányai körzetből immár a Pásztor utcán behajtva, majd végig a földúton haladva hordták a szemetet – mondta ottjártunkkor a Pásztor utca és környéke lakóinak nevében dr. Fülöp Imre.

Zajos fekvőrendőr

Az átmeneti időt, jó polgárként még el is viseltük volna, ám a főút átadásával a szemeteskocsik itteni járata csak nem szűnt meg. Ez egy keskeny utca, semmiképpen sem alkalmas ekkora nehézgépjárművekből álló forgalomra. Panaszunkra a gyorshajtást egy fekvőrendőrrel próbálták lassítani az illetékesek, illetve kavicságyat kezdtek húzni a keskeny műút mellé. Az aszfaltbukkanó még problémásabb lett, az autók még nagyobb zajt csaptak.

A környékbeli lakók idegét alaposan kikezdte a korábban csöndes utca mérhetetlen zaja-forgalma. Megkerestük a lakókörzet önkormányzati képviselőjét, dr. Szilvai Máriát, aki kérésünkkel eljárt a Városüzemeltetési Kht-nél.

A Kelet-Magyarország nyilvánosságát hasonló célból kerestük meg. Időközben lényegesen javult a helyzet, de a sebesség- és súlykorlátozás ellenére több kukásautó még mindig erre veszi az irányt – tájékoztatott dr. Fülöp Imre a lakók nevében.

Csak 10 tonna alatt

Az útszakaszra 30 kilométer/óra sebesség- és 10 tonna fölötti súlykorlátozás már érvényben van, ott a szemétszállító konténerek nem járhatnának. Amelyik gépkocsivezető ezt mégis megteszi, az közlekedési vétséget követ el. Mindemellett felszedtük az ottani lakók kérelmére készített bukkanót, továbbá utasítottuk a gépkocsivezetőket, hogy Borbánya és Kistelekiszőlő területéről a Kállói út–Nagyvárad utca-41-es főúton szállítsák a hulladékot. Egyébként hulladékszállításra kijelölt útvonal nincs, ahol azt közlekedési tábla nem tiltja, ott a szállító járműveink éppúgy közlekedhetnek, mint bármely más jármű – mondta megkeresésünkkor Gémesi István, a Városüzemeltetési Kht. közlekedési ágazatvezetője.

– Lefler György –