A KSH 30-60 százalékos drágulást mért

Most vit vegyek?
Most vit vegyek?
28,9 százalékkal drágult a gabonafélék termelői átlagára 2007 első öt hónapjában 2006 hasonló időszakához képest, a burgonyáé pedig közel 60 százalékkal.

Az összes agrártemék 8,1 százalékkal drágult egy év alatt, ezen belül a növényi termékek ára 14,2, az élő állatoké és az állati termékeké 1,1 százalékkal nőtt.

A zöldségfélék ára 9, míg a gyümölcsöké 11,1 százalékkal emelkedett 2006 első öt hónapjához képest. Drasztikusan – 66 és fél százalékkal – drágult ugyanakkor a burgonya ára.

Olcsóbbak lettek viszont a vágóállatok 2,1 százalékkal, a vágóbaromfi 10,4, a tej 5,9, a tojás pedig 13,2 százalékkal drágult a vizsgált időszakban.

Kapcsolódó anyagok

Drasztikus drágulás előtt áll a hazai élelmiszerpiac 

Ha a jelenlegi ütemben folytatódik a gabona drágulása és az iparszerű mezőgazdaság térnyerése, akkor drasztikus élelmiszerár-emelés várható.

 

Augusztustól drágul a liszt

 
A malmok augusztustól kilónként 10-15 forinttal emelik a liszt árát. A 20 százalék közüli drágulás mögött a búza világpiaci árának emelkedése áll.

 

Nyár végén jön a kétszáz forintos tej – kicsi a kínálat

 
Nincs elég tej a nemzetközi piacokon, ezért a napokban néhány forinttal emelkedik a tejtermékek ára a boltokban- írja a Magyar Nemzet.